U bent hier

11/08/2016

De Pedagogische Instituten in Suriname vieren de eerste grote stap in de vernieuwing van de opleiding tot leerkracht basisonderwijs. De eerste afgestudeerden in dit vernieuwingstraject, De Nieuwe Leerkracht, hebben de afgelopen dagen hun diploma in ontvangst mogen nemen.

Mijn superkracht is  lesgeven! Wat doe jij?

In 2008 begonnen de Pedagogische Instituten (PI’s) in Suriname, ondersteund door VVOB, met de vernieuwing van de opleiding tot leerkracht basisonderwijs. Deze aanpassing heet De Nieuwe Leerkracht. De opleiding is sinds oktober 2012 omgevormd tot een competentiegerichte lerarenopleiding. Naast de studenten vakinhoudelijk sterk te maken, ligt een belangrijke klemtoon op het werkplekleren (praktijk),  al vanaf het eerste jaar. De PI’s leiden startbekwame leerkrachten op die in de huidige samenleving competent voor de klas kunnen staan.

Elk kind is een V.I.P., daarom... De Nieuwe Leerkracht

De opleiding richt zich op jonge mensen die écht leerkracht willen worden. De huidige opleiding bestaat uit twee basisjaren en twee specialisatiejaren, nl  voor de onder of de bovenbouw. Beide specialisaties zijn gelijkwaardig, want alle kinderen hebben recht op de beste leerkrachten. De vernieuwing houdt ook in dat jongeren een MULO-diploma moeten hebben alvorens ze kunnen starten aan de opleiding.
Inhoudelijk werd het onderwijs op de Pedagogische Instituten naar een hoger niveau getild. Het nieuwe curriculum werd voor 9 leergebieden ontwikkeld. Alle leergebieden zijn specifiek gericht op wat een goede startbekwame leerkracht moet kennen en kunnen.

Samen werken aan De Nieuwe Leerkracht

VVOB heeft samen met vele actoren van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur gedurende 8 jaren de vernieuwing mogelijk gemaakt. Dit deden wij door het trainen van docenten en het samen ontwikkelen van het nieuwe curriculum. Docenten en directies van de PI's hebben zich met blijvende inspanning ingezet met als resultaat een nieuw curricullum waar Suriname trots op mag zijn. VVOB wil daar graag dank en waardering voor uitdrukken. Tot besluit feliciteert VVOB de Pedagogische Instituten en De Nieuwe Leerkrachten met deze mooie mijlpaal!