U bent hier

13/09/2016

Op 13 oktober 2016 organiseert n’GO Magazine in samenwerking met educaid.be een debat onder de noemer 'Noord en Zuid: samen op de schoolbanken, hoe ook educatiehulp een leertraject aflegt'. Sprekers zijn Fabrice Lepla (Programme Manager Plan Belgium), Kaat Torfs (Coördinator Zuidwerking VIA Don Bosco) en Sven Rooms (Pro­grammadirecteur VVOB). Dirk Barrez staat in voor de moderatie. Het debat vindt plaats bij Apefe in Brussel van 12u tot 13u30.

"Decennialang paste educatiehulp in een overzichtelijk schema: pennen, banken, een dak boven het hoofd en een leraar voor de klas. Vandaag is educatiehulp een multidimensionaal productieproces, met mensen in Noord en Zuid als complexe grondstof.

Wie bepaalt de hoogste nood? Wie legt zijn gewicht in de schaal bij de toewijzing van middelen? Het Zuiden, dat zijn eigen ontwikkeling mag en moet vormgeven, of de geldschieters, die baas zijn in eigen zak?

Hoe zetten we in op leerresultaten en niet enkel op aanwezigheid om de vicieuze cirkel van ongelijkheid te doorbreken? Hoe investeren we in diversificatie en inclusie? Een serieuze kluif voor het onderwijs van de toekomst, niet enkel in het Zuiden. De onderwijsproblematiek is vandaag globaal, de noden universeel.

Kom met ons debatteren over deze actuele kwesties!"