U bent hier

26/04/2017

Stilletjes aan zien de eerste activiteiten van VVOB’s nieuw meerjarenprogramma 2017-2021 het licht. Die zijn geïnspireerd op de lessons learnt en de externe evaluaties van de kwaliteit van het 2014-2016 programma. Ook het Noordprogramma rond gelijke onderwijskansen onderging zo’n uitgebreide evaluatie.

De evaluatie hield in hoofdzaak rekening met de ervaringen van de deelnemende lerarenopleiders en pedagogische begeleiders van het programma rond gelijke onderwijskansen: 45 deelnemers beantwoordden een onlinebevraging, een 25-tal werd individueel geïnterviewd en 18 participeerden aan een werksessie. Wat bleek? Ze vonden het gelijke onderwijskansenprogramma relevant, effectief en efficiënt, maar identificeerden ook werkpunten. De nuttige feedback werd meegenomen naar de ontwikkeling van het vervolgprogramma eNSPIRED (2017-2021).

Relevant, effectief en efficiënt

Inclusief onderwijs in Zuid-Afrika, interculturele pedagogie in Ecuador, stads- en plattelandsonderwijs in Zimbabwe, brede school in Zambia…: de onderwerpen die het programma behandelde in de leeractiviteiten sloten volgens de deelnemers goed aan bij de problematiek van ongelijkheid in het Vlaams onderwijs. Het programma probeerde een brugfunctie uit te oefenen tussen Noord en Zuid om die inspirerende onderwijspraktijken uit het Zuiden te introduceren aan Vlaamse onderwijspartners, die vaak met gelijkaardige uitdagingen worstelen. Die benadering van kennisdeling werd erg geapprecieerd, niet in het minst omdat het de Westerse blik van de deelnemers verruimde. De tevredenheid over de kwaliteit en de kwantiteit van het aanbod was groot, en de elektronische nieuwsbrief Equity stories viel in de smaak, net als de coördinatie.

Mensen namen deel aan de leeractiviteiten om verschillende redenen. Het merendeel werd gedreven door een ambitie om van gelijke onderwijskansen een realiteit te maken. Deelnemers gaven ook aan dat de activiteiten een goede gelegenheid waren om te netwerken met like minded collega’s en om in het algemeen gewoon te werken aan hun professionalisering. Sommigen wilden specifiek hun wereldburgerschaps- en internationaliseringscompetenties bijschaven.

Op naar eNSPIRED

Verliep het programma dan zo vlekkeloos? Natuurlijk niet. De ruimte die werd gegeven voor aanbevelingen werd ingevuld door twee belangrijke werkpunten: het online leerplatform was niet toegankelijk genoeg en werd daarom te weinig gebruikt; en de leerervaringen die deelnemers opdeden in dialoog met het Zuiden bleven te vaak een individuele belevenis die niet werd doorvertaald naar de rest van de organisatie.

Met zowel de appreciaties als de werkpunten op zak, sleutelde VVOB aan het nieuwe Noordprogramma eNSPIRED. Dat zal steunen op drie belangrijke pijlers:

Het eNSPIRED-programma zal echt van start gaan aan het begin van academiejaar 2017-2018. Je kan terecht bij Soetkin.Bauwens@vvob.be voor meer informatie.

Wat met de Zuidprogramma’s?

In de loop van 2016 organiseerde VVOB ook een externe eindevaluatie van haar programma's 2014-2016 in het Zuiden. De evaluatie leverde negen landenrapporten en twee syntheserapporten op, één voor technisch en beroepsonderwijs en één voor de programma’s rond lager en kleuteronderwijs.

De evaluatie is zeer positief over VVOB’s aanpak inzake capaciteitsversterking en de resultaten die behaald werden in slechts drie jaar. De evaluatoren prijzen in het bijzonder: VVOB’s adaptief vermogen en capaciteit om onderwijsvernieuwingen te introduceren; de relevantie van de programma's; en de samenwerking met de Vlaamse onderwijsinstellingen en met de nationale en subnationale partners en andere ontwikkelingsactoren die actief zijn in de onderwijssector in de verschillende partnerlanden.

Volgens de evaluatoren waren de programma’s soms te ambitieus. Die opmerking kreeg bij de formulering van de nieuwe programma’s 2017-2021 extra aandacht: er werd nog een grotere focus gelegd en de doelstellingen werden haalbaar gehouden. Aangemoedigd door de conclusies en aanbevelingen van de evaluatie, zal VVOB verder investeren in de professionalisering van haar capaciteitsversterking en het faciliteren van de uitrol van pilootprojecten en innovaties door de lokale partners.

Voor meer informatie over de uitkomst van de evaluaties, contacteer info@vvob.be.