U bent hier

07/02/2013

In het kader van de Ontwikkelingsdebatten organiseren BTC, VAIS, VLIR-UOS, VVN en VVOB een debat over 'fragiele staten'. Moderator is Peter Verlinden, VRT-journalist. Het vindt plaats in Brussel op dinsdag 19 maart 2013.

Geld stoppen in fragiele staten als DR Congo en Burundi: is dat wel verantwoord? Ze zijn niet in staat essentiële overheidstaken te vervullen en hun bevolking een minimum aan diensten te verlenen op vlak van onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling.

Brengen diezelfde euro’s niet veel méér op als we investeren in meer stabiele ontwikkelingslanden? Omdat het risico er te groot en de ‘opportuniteitskost’ te hoog is, vervalt onze morele plicht om ondermaats zwakke landen te ondersteunen.

Of is het eerder als volgt: in fragiele staten toont zich juist het operationeel vermogen en tactisch vernuft van ontwikkelingssamenwerking. Ze weet wanneer over te gaan van humanitaire operaties naar het inzetten op structurele veranderingen. Ze is conflictgevoelig en houdt rekening met de complexe politieke context. Méér van dit soort ontwikkelingssamenwerking is de wissel op een betere toekomst voor fragiele staten.

Of is dat mooie theorie, omdat uit de resultaten in de praktijk blijkt dat onze ontwikkelingssamenwerking in die landen te weinig toegerust is met de juiste middelen en inzichten om effectief, efficiënt en duurzaam te werk te gaan?

Moderator: 

 

Peter Verlinden, VRT-journalist

Peter Verlinden is eerst en vooral VRT-journalist, gespecialiseerd in het ruime buitenland en dan vooral in Centraal-Afrika. Maar hij schrijft ook, begeleidt reizen in Afrika, de Arabische wereld en Québec, en doceert aan verschillende universiteiten en hogescholen.

Sinds 1993 volgt hij voor Het Journaal (Eén) en het duidingmagazine Terzake (Canvas) de situatie in vooral Rwanda, Burundi en (sinds 1996) D.R. Congo, met vele reportagereizen naar die regio. Van juli 1998 tot mei 2005 stond Peter Verlinden ook aan het hoofd van de buitenlandredactie van de VRT-televisienieuwsdienst.

Discussanten:

 

  • Dirk Brems, expert fragiele staten DGD
  • Dirk Van der Maelen, federaal volksvertegenwoordiger
    sp.a
  • Bogdan Vandenberghe, algemeen directeur 11.11.11.

Voertaal:

Nederlands