U bent hier

02/12/2013

Het programma voor institutionele capaciteitsopbouw rond wetenschap, milieu en landbouwleefsleutels (SEAL-programma) in Cambodja ontwikkelde handboeken voor het lesgeven rond 'life skills'. Deze kan je sinds kort downloaden van de website van VVOB Cambodja. De handboeken zijn verspreid bij de instituten voor lerarenopleiding, de praktijkscholen en afgestudeerde leraren. Deze publicaties zullen de initiële opleiding van leraren versterken op het vlak van wetenschappen, milieu en landbouwleefsleutels voor het lager en lager secundair niveau in Cambodja.

SEAL-programma

'SEAL' staat voor 'Science, Environmental and Agricultural Life skills'. Het SEAL-programma werkt aan institutionele capaciteitsopbouw rond wetenschap, milieu en landbouwleefsleutels in Cambodja. Het heeft een drieledige doelstelling met het oog op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in Cambodja:

  1. de didactische vaardigheden van de leerkrachten in het lager en lager secundair onderwijs verbeteren;
  2. de inhoud van de life skills- en wetenschapsvakken verbe­teren door leerlinggerichte lesmaterialen te ontwikkelen;
  3. en het benodigde materiaal ontwikkelen en de bijhorende ICT-ondersteuning voorzien.

Het SEAL-programma liep van 2008 tot 2013. Dus op dit moment bereikt het programma haar afrondingsfase.

Handboeken voor het lesgeven rond 'life skills'

Het SEAL-programma ontwikkelde en verspreidde educatieve hulpmiddelen die in overeenstemming zijn met de Cambodjaanse curricula en context. Twee werkgroepen van lerarenopleiders van het provinciaal instituut voor lerarenopleiding van Siem Reap ontwikkelden de handboeken voor het lesgeven rond 'life skills'. Dit deden ze in nauwe samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Jeugd en Sport. Deze 'life skills' zijn een reeks van vaardigheden die men wenst aan te leren via praktische toepassingen in bepaalde lessen. De handboeken bieden ideeën voor tal van onderwijsactiviteiten, zoals: rollenspelen, educatieve spelletjes, onderzoeken, experimenten en groepsopdrachten.

De handleidingen zijn goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Jeugd en Sport. Ze maken nu officieel deel uit van het curriculum van de instituten voor lerarenopleiding in Cambodja.

De afgelopen maanden is een oplage van 25.000 handboeken verspreid bij:

  • 24 instituten voor lerarenopleiding lager en lager secundair onderwijs;
  • 100 praktijkscholen lager onderwijs;
  • 39 praktijkscholen lager secundair onderwijs;
  • en 2.000 afgestudeerde leerkrachten van 14 instituten voor lerarenopleiding zodat ze hen mee kunnen nemen naar hun toekomstige school.

Je mag deze handboeken vrij gebruiken. Hou hierbij echter wel rekening met de opmerkingen rond auteursrechten die je vindt in de respectieve colofon van elk handboek.

De bundel 'life skills'-handboeken bestaat uit:

Landbouw

'Content of Agricultural Life Skills education'

'Teaching Methodology for Agricultural Life Skills education'

Milieu

'Content book of Environmental Life Skills for Teacher Training Centres' (Engels | Khmer)

'Teaching Methodology for Environmental Life Skills Education' (Engels | Khmer)

Thema's:

  • Milieubewustzijn
  • Biodiversiteit
  • Natuurlijke hulpbronnen
  • Milieuvervuiling in Cambodja (afval, water, lucht)
  • De natuur van het Tonle Sap Meer en de Mekong Rivier