U bent hier

05/08/2016

Sinds midden 2016 is VVOB lid van UNESCO’s Teachers Task Force. Deze brengt meer dan 100 overheden, organisaties en bedrijven bij elkaar om leerkrachten wereldwijd te ondersteunen en te versterken.

De International Task Force on Teachers for Education is een globaal bondgenootschap tussen organisaties die het tekort aan gekwalificeerde en gemotiveerde leerkrachten wereldwijd willen aanpakken. Met VVOB heeft de Teachers Task Force er een belangrijke expert bij op het gebied van professionele ontwikkeling van leerkrachten. Wij krijgen op onze beurt toegang tot een internationaal kenniscentrum.

SDG4

De leden van de Teachers Task Force komen uit alle hoeken van de wereld en uit alle sectoren, zoals nationale overheden, middenveldorganisaties, lerarenverenigingen, ontwikkelingsorganisaties en privébedrijven. De Teachers Task Force bepaalt mee de rol van leerkrachten en lesgeven in het nieuw globaal onderwijsbeleid (Education 2030) in het kader van de Sustainable Development Goals (SDG's). De vierde SDG luidt immers: “Verzeker tegen 2030 gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen.” Het bereiken van dit onderwijsdoel is bovendien onontbeerlijk voor het succes van de 16 andere SDG's. Dit is alleen mogelijk met onderwijssystemen die gedragen worden door een sterk corps aan gekwalificeerde leraren. De internationale onderwijsgemeenschap erkent dit formeel in de Incheon Verklaring. Deze roept op tot een wezenlijke verhoging van het aantal gekwalificeerde leerkrachten (Teacher Target).

Samenwerken werkt!

VVOB zet in al haar activiteiten sterk in op lerarenopleiding en bijscholing tijdens de loopbaan van de leerkracht – zowel in het Zuiden als in België. We bereiken dit met capaciteitsontwikkeling en door het versterken van de instellingen voor lerarenopleiding, van de docenten in de bijscholing en van de structuren die schoolleiderschap ondersteunen. VVOB is dus een ideale partner binnen de Teachers Task Force.

Als nieuw lid konden we in maart reeds deelnemen aan het achtste Policy Dialogue Forum van de Teachers Task Force in Mexico-Stad. Het centrale thema was de toepassing van de Teacher Target in de SDG's en de Education 2030. Bijna 300 deelnemers wisselden beleid, praktijkervaring en instrumenten uit en gingen in debat. Die uitwisseling tussen vertegenwoordigers van overheden, organisaties en bedrijven leidde tot conclusies en aanbevelingen om de uitvoering van de Teacher Target op alle beleidsniveaus mogelijk te maken (The Mexico Declaration on Teachers for Education 2030).

Het lidmaatschap van VVOB in de Teachers Task Force verdiept en formaliseert onze relatie met UNESCO.