U bent hier

VVOB signs Belgian SDG Charter
15/12/2016

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen samen bevorderen en waarmaken: dat is de ambitie van meer dan tachtig Belgische middenveldorganisaties, bedrijven, en vertegenwoordigers van de publieke sector die samen hun handtekening zetten onder het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling. VVOB is bij de eerste ondertekenaars (zie kleine afbeelding: VVOB-directeur Bart Dewaele (links) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo).

Lof van de VN en de Wereldbank

Het Belgisch SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling verankert het engagement van de ondertekenaars aan de 5 P’s: people, planet, prosperity, peace en partnerships. Niet alleen de groep van meer dan tachtig Belgische middenveldorganisaties, bedrijven, en vertegenwoordigers van de publieke sector steunen het Charter, ook VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon (zie afbeelding hieronder) en de directeur van de Wereldbank Jim Kim prijzen het Belgisch initiatief, die laatste in een videoboodschap:

"We moeten inclusieve economische groei bevorderen; en meer in mensen investeren. Partnerschappen zoals het Belgisch SDG Charter spelen een belangrijke rol in het samenbrengen van een gemeenschap rond een gemeenschappelijk doel. Het verzekert dat onze plannen en ambities volbracht zullen worden. Ik dank u voor de inzet.”

Strijden voor SDG 4

In het verhaal van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, of de SDG’s in jargon, is voor VVOB vooral een rol weggelegd in de strijd voor de vierde doelstelling rond onderwijs (SDG 4). SDG 4 erkent dat inclusief en kwaliteitsvol onderwijs voor alle kinderen en jongeren een cruciale investering is. De komende vijf jaar zal VVOB daarom werken rond vier onderwijssectoren, die SDG 4 aanduidt als specifieke resultaatsgebieden: het kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs, en secundair technisch en beroepsonderwijs. Gelijkheid, in het bijzonder gendergelijkheid, en inclusiviteit vormen daarin de rode draad.

It’s a match!

Het Belgisch SDG Charter legt de rol van de privésector, middenveldorganisaties en de publieke sector in de succesvolle weg naar de SDG’s vast. Als middenveldorganisatie draagt VVOB onder andere bij aan het ‘faciliteren van peer-to-peer uitwisseling van kennis en expertise’, zoals VVOB al doet met de professionele leernetwerken in Rwanda voor schooldirecteurs. Zoals onze opdracht voorschrijft, draagt VVOB ook bij tot het ‘ondersteunen en versterken van publieke goederen en diensten in domeinen gelinkt aan de SDG’s’. In ons geval: onderwijsactoren.

VVOB is een partner van ministeries van onderwijs wereldwijd, en als zodanig versterken we de capaciteit van de publieke sector in het bereiken van de SDG’s voor de deadline van 2030. In overeenstemming met het Charter, ‘faciliteert en bevordert’ VVOB ‘uitwisseling van expertise en samenwerking tussen efficiënte, responsieve, transparante, toerekenbare en inclusieve instituties’. VVOB stimuleert ook ‘een mensenrechtenbenadering’ van het onderwijs bij nationale en lokale autoriteiten om zo ‘de ontwikkeling van en universele toegang tot sociale diensten te verzekeren’, tot onderwijs dus.

VVOB verheugt zich erop de SDG’s te bereiken samen met haar Belgische collega’s en tegenhangers uit andere sectoren.