U bent hier

03/07/2012

Vroeg in de ochtend van 5 juni trokken ongeveer 400 studenten van de lerarenopleiding van Siem Reap (Cambodja) langs de straten rond hun school. Ze pikten afval op, scandeerden slogans, hadden een hoed op met het opschrift "minder plastic zakken" en droegen banners met de boodschap om meer zorg te dragen voor ons milieu. Het was het begin van een succesvolle viering van de 'Wereld Milieu Dag' aan een van de centra voor lerarenopleiding waarmee VVOB samenwerkt.

De week die eraan voorafging, werden de studenten aangemoedigd om deel te nemen aan een paar wedstrijden: een lied of gedicht schrijven, een kunstwerk maken, kleding voor een modeshow ontwerpen,... allen met het milieu als centrale thema. Zij maakten ook didactische hulpmiddelen van gerecycleerde materialen.

Aan de hogeschool konden ze op de 5de juni dan ook genieten van de optredens van de deelnemers van de verschillende wedstrijden. In de late namiddag waren de winnaars van elke wedstrijd bekend.

'Wereld Milieu Dag'

Elk jaar viert men de 'Wereld Milieu Dag' op 5 juni. Het begon allemaal in 1972 toen de Verenigde Naties begonnen met het stimuleren van de wereldwijde bewustmaking rond het milieu en met de aanmoediging van de politieke aandacht en actie voor het thema. Het is ook een dag om mensen samen te brengen om schonere, groenere en betere vooruitzichten voor zichzelf en toekomstige generaties te verzekeren.

"We moeten zorg dragen voor ons milieu om gezond te blijven"


Sophal presenteert haar kunstwerk
Sophal is een 20-jarige student aan het centrum voor lerarenopleiding in Siem Reap. Sophal vond de 'Wereld Milieu Dag' plezierig. Ze was een van de deelnemers die een tekening maakten over milieubewustzijn. Zij zal binnenkort afstuderen en in september starten als onderwijzeres in een lagere school.

"Hier in het centrum voor lerarenopleiding hebben we tegenwoordig grote vuilnisbakken in drie verschillende kleuren om het afval te scheiden", vertelt Sophal. "Vroeger wisten we niet wat te doen met ons afval. De mensen gebruiken vaak plastic zakken en meestal verbranden ze het afval. In de school waar ik mijn stage liep vorige maand, doen ze dat nog steeds. Als ik daar terugga na de vakantie om er te werken, wil ik hetzelfde afvalsysteem opzetten zoals we het hier hebben. De school waar ik zal werken, ligt op het platteland. Ik ben dan ook van plan om de bakken zelf te maken van bamboe.

In het centrum voor lerarenopleiding is het beleid dat we geen plastic zakken mogen meenemen naar school. Het gebruik van plastic zakken daalt daardoor.

Deze ideeën zal ik zeker meenemen naar mijn toekomstige school. De gemeenschap zal ook leren via de kinderen over hoe op een veilige manier om te gaan met afval.

Het is voor mij belangrijk dat de school er mooi uitziet als er bezoekers komen. Maar de belangrijkste reden is de gezondheid van de kinderen. We moeten zorg dragen voor ons milieu om gezond te blijven", besluit Sophal.

Praktische milieuvaardigheden


Modeshow met kleding gemaakt van gerecycleerd materiaal

De viering van de 'Wereld Milieu Dag' is een goede aanvulling op het SEAL-programma waaraan VVOB in Cambodja werkt. Dit programma wil de training aan de centra voor lerarenopleiding in Cambodja verbeteren. Hierbij ligt de klemtoon op leerlinggericht onderwijs voor wetenschapsvakken en praktische vaardigheden (rond landbouw, milieu,...).

Samen met een groep van vijf lerarenopleiders ontwikkelde VVOB een nieuwe handleiding voor de lectoren voor het lesonderwerp 'Milieu'. De handleiding kwam tot stand in een goede samenwerking met het ministerie van Onderwijs en maakt nu deel uit van het officiële curriculum van alle centra voor lerarenopleiding in Cambodja. Ze biedt up-to-date informatie over onderwerpen zoals afval en watervervuiling in Cambodja, het behoud van het bos, de biodiversiteit en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De lessen bestaan uit studentgerichte onderwijsactiviteiten. Ze reiken de toekomstige leerkrachten van het basisonderwijs een scala aan ideeën aan om het milieubewustzijn te verhogen in hun toekomstige basisschool.

Systeem voor afvalscheiding


Leermiddelen gemaakt van gerecycleerd materiaal

Tijdens hun twee jaar aan het centrum voor lerarenopleiding zijn de studenten ook betrokken bij het beheer van een systeem voor afvalscheiding. Organisch afval van het schoolterrein en de tuin verzamelt men in een compostkuil. Afval dat gerecycleerd kan worden, wordt afzonderlijk ingezameld. De school verdient zelfs wat bij met de verkoop van de plastic flessen en blikjes. Afval waar men geen blijf mee weet, wordt op veel plaatsen in Cambodja verbrand waardoor ongezonde gassen vrijkomen, vooral als plastic wordt verbrand. Dit soort afval verbrandt de school niet, maar verzamelt het voor ophaling door een afvalbedrijf.

Dus niet vergeten: 5 juni is de 'Wereld Milieu Dag'. Maar je hoeft niet te wachten voor de viering van volgend jaar. Het bewustzijn voor het milieu kan en moet gevierd worden het hele jaar door.

 

Door Wanda Prins, Programmacoördinator 'Life Skills' voor het SEAL-programma van VVOB Cambodja