U bent hier

Waarschuwingsbericht

Je kan niet meer inschrijven.
19/03/2013

Geld stoppen in fragiele staten als DR Congo en Burundi: is dat wel verantwoord? Ze zijn niet in staat essentiële overheidstaken te vervullen en hun bevolking een minimum aan diensten te verlenen op vlak van onderwijs, gezondheidszorg en economische ontwikkeling.

Brengen diezelfde euro’s niet veel méér op als we investeren in meer stabiele ontwikkelingslanden? Omdat het risico er te groot en de ‘opportuniteitskost’ te hoog is, vervalt onze morele plicht om ondermaats zwakke landen te ondersteunen.

Of is het eerder als volgt: in fragiele staten toont zich juist het operationeel vermogen en tactisch vernuft van ontwikkelingssamenwerking. Ze weet wanneer over te gaan van humanitaire operaties naar het inzetten op structurele veranderingen. Ze is conflictgevoelig en houdt rekening met de complexe politieke context. Méér van dit soort ontwikkelingssamenwerking is de wissel op een betere toekomst voor fragiele staten.

Of is dat mooie theorie, omdat uit de resultaten in de praktijk blijkt dat onze ontwikkelingssamenwerking in die landen te weinig toegerust is met de juiste middelen en inzichten om effectief, efficiënt en duurzaam te werk te gaan?

Moderator

Peter Verlinden, VRT-journalist

Peter Verlinden is eerst en vooral VRT-journalist, gespecialiseerd in het ruime buitenland en dan vooral in Centraal-Afrika. Maar hij schrijft ook, begeleidt reizen in Afrika, de Arabische wereld en Québec, en doceert aan verschillende universiteiten en hogescholen.
Sinds 1993 volgt hij voor Het Journaal (Eén) en het duidingmagazine Terzake (Canvas) de situatie in vooral Rwanda, Burundi en (sinds 1996) D.R. Congo, met vele reportagereizen naar die regio. Van juli 1998 tot mei 2005 stond Peter Verlinden ook aan het hoofd van de buitenlandredactie van de VRT-televisienieuwsdienst.

Discussanten

  • Dirk Brems, expert fragiele staten DGD
  • Dirk Van der Maelen, federaal volksvertegenwoordiger sp.a
  • Bogdan Vandenberghe, algemeen directeur 11.11.11.

Voertaal

Nederlands

Praktisch

Voor wie?

Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.

Waar?

Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?

Het debat vindt plaats op dinsdag 19 maart 2013. Vanaf 17u zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 17u30. Het einde is voorzien rond 19u30 met aansluitend een receptie (tot 20u30).

Wat?

De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Door wie?

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat

BTCVAIS VLIR-UOS VVN VVOB vzw

Partners

DGDVlaanderen