U bent hier

VVOB-delegatie op audiëntie bij president Rafael Correa
18/05/2016

In mei 2016 was Herman Van Rompuy op bezoek in Ecuador als ambassadeur voor VVOB. Op 16 mei nodigde president Rafael Correa hem uit op het presidentieel paleis om de wissel van de wacht bij te wonen. De heer Van Rompuy werd hierbij vergezeld door zijn echtgenote, Geertrui Windels. Stefaan Van Mulders (voorzitter van de raad van bestuur van VVOB), Bart Dewaele (directeur-generaal van VVOB), Vincent Ringenberg (politiek adviseur van de Europese buitenlandse delegatie in Ecuador) en Evelien Masschelein (programmamanager voor VVOB in Ecuador) vervolledigden het gezelschap. Na de ceremonie was er tijd voor een audiëntie om van gedachten te wisselen. Vervolgens had de delegatie ook een gesprek met Augusto Espinosa, de minister van Onderwijs van Ecuador.

KBVB schenkt gesigneerd truitje Rode Duivels

Wat geef je aan een staatsman als blijk van waardering voor een goede samenwerking rond onderwijskwaliteit? Niet makkelijk... Sowieso woorden die die waardering uitdrukken. Maar we zochten ook een klein aandenken aan die woorden. Aangezien heel wat Ecuadoranen net als heel veel Belgen houden van het voetbalspel, ging VVOB te rade bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond, die ons een gesigneerd truitje van de Rode Duivels bezorgde. Dit truitje hebben we met wat EK-gadgets in de aanslag uitgezwaaid op het hoofdkantoor van VVOB en werd door de VVOB-delegatie aan president Correa overhandigd. Gezien zijn expliciete link met ons land - hij studeerde in België en zijn echtgenote is Belgische - was hij erg opgetogen met dit symbolische geschenk.

‘Enlace ciudadano’

Later die week sprak president Correa tijdens zijn wekelijkse "enlace ciudadano" onder andere over dit bezoek (+-31:16 tot 35:17). Onder het videovenster vind je een vertaling van het fragment.

“(…) Aan de ceremonie van de wissel van de wacht nam ook Herman Van Rompuy deel, een man die ik erg hoogacht, voormalig Premier van België, voormalig President van de Europese Raad en huidig Erepresident van de Europese Raad. Jullie weten dat België me nauw aan het hart ligt, maar hij ontvangt me steeds met veel warmte. Bij mijn laatste bezoek aan België, in 2009 meen ik te herinneren, was hij al geen Premier meer, dat is de hoogste uitvoerende positie want België is een parlementair land. Hij was toen benoemd tot President van de Europese Raad, maar nam desondanks de tijd om me met veel warmte te ontvangen, ook als President van de Europese Raad. We waren toen in Colombia, ik weet niet meer precies waarom, misschien de tweede ambtstermijn van president Santos, voor een bilaterale onderhandeling en hij ging naar de Ambassade van Ecuador in Bogota zelf, wat ongewoon is. Normaal gezien kan dergelijk overleg ergens anders plaatsvinden, maar hij had er niets op tegen. Hij is een eenvoudig persoon, zeer hooggeacht op Europees niveau, en ik apprecieer hem ten zeerste.

Hij kwam nu als vertegenwoordiger van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand, afgekort VVOB. Zij die België een beetje kennen, weten dat ze drie gemeenschappen hebben: De Vlaamse, “flemish”, zij spreken Nederlands; de Waalse, zij spreken Frans; en de Duitse, de gemeenschap in een kleine Duitse regio, waar ze uiteraard Duits spreken. Dat zijn de drie Belgische gemeenschappen. Van Rompuy vertegenwoordigt dus een Vlaamse organisatie. Deze ontwikkelingssamenwerking heeft veel aan het land gegeven. In feite is de Belgische coöperatie op een gegeven moment heel belangrijk geweest. Ik heb geen geactualiseerde cijfers nu, maar in vergelijking met de grootte van de economie van het land dat ontwikkelingssamenwerking geeft, is België het land met de meeste ontwikkelingssamenwerking voor Ecuador, in de wereld, in vergelijking met haar BNP. Een ontwikkelingssamenwerking die veel resultaten heeft gehad, bijvoorbeeld de beurzen.

Ikzelf studeerde met een beurs in België, veel kabinetsleden en hoge functionarissen, veel burgers en oppositieleden. Fernando Torres studeerde in België, ik weet niet of dat met een beurs was, maar hij studeerde er op z’n minst. De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft veel invloed gehad in Ecuador. Ze blijven werken in de landelijke sectoren, in programma’s voor drinkbaar water, Santo Domingo, La Concordia etc. Enorm bedankt in naam van het land, aan de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking, de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en aan de heer Herman Van Rompuy die ons een bezoek bracht (…)”

In de pers