U bent hier

6556.be brengt de verhalen van Vlaamse en Keniaanse scholen

6556 km. Dat is de afstand van Brussel naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Maar die fysieke afstand voel je niet als je de leerlingen ginder en hier dezelfde vragen stelt. Maks! ging in opdracht van VVOB naar Kenia om er verhalen te rapen voor het Scholenbanden-programma. Drie Vlaamse scholen zijn gekoppeld aan drie Keniaanse scholen. Ze wisselen knowhow uit en leren zo van elkaar.

Leerlingen krijgen er in aangrijpende of speelse filmpjes een heel warme blik op het Zuiden. Bekijk ze samen in de klas of bouw er een opdracht rond. Laat ze zoeken naar de jongere waar ze zich het best in herkennen. Leer ze enkele Swahiliwoorden of bereid samen het typische gerecht van Kenia: ugali met geitenvlees... Zo wordt 6556 kilometer plots maar een steenworp ver.

"Surf uit de slums"

Klasse voor Leraren (december 2010)

Nieuwe ICT-toepassingen kunnen jonge Kenianen uit de armoede trekken. Maar kan het onderwijs daar voldoende toe bijdragen? In Kenia groeit een hele generatie jongeren op waarvan sommigen wel degelijk vertrouwd zijn met de pc. Ze zitten elke dag op Facebook, hebben een moderne gsm waarop ze mobiel surfen en benutten de mogelijkheden van het web. Toch ontbreken vaak de middelen en de kennis om ICT te integreren in het leerproces. Klasse trekt door Kenia op zoek naar de kansen die computers bieden.

"If we could only have computer"

Martin Kamia Kaesha is directeur in de basisschool van Kajiado, op 50 kilometer van Nairobi. Hij laat ons het computerlokaal zien. Een mooie klas, met gloednieuwe tafels, maar er is geen computer te zien.

Hyldred Ameka Omewayd is leraar informatica in Our Lady of Fatima, een school in Nairobi. Hij relativeert de computerkennis van de leerlingen. "Ze zijn vertrouwd met Google en Facebook, maar dat is nog iets anders dan ICT-vaardig zijn. We moeten investeren in snel internet voor elke school. Leren zoeken op het net kan hier niet. Onze school heeft een breedbandverbinding voor één computer."

"In de klas zitten onze leerlingen per twee of drie aan een scherm", zegt Hyldred. "Ik heb geen extra computers nodig, wel nieuwer materiaal of aangepaste software."

"This is not temptation island"

Maks! (november 2010)

Na zeven dagen reizen door Kenia zijn we blij dat we eindelijk aan de kust landen. Maar de 33° op het eiland Lamu wegen veel zwaarder dan de 40° van gisteren. MAKS! bezoekt hier een school die een partnerband heeft met de school Spermalie in Brugge. Lamu is een broeinest. Maar geen Temptation Island.

Sarah brengt me naar de meisjesschool. Ik volg er Fatma (16). Wanneer ik de camera bovenhaal, duikt de helft van de meisjes weg in hun hoofddoek. Een jongen die foto's maakt, is gevaarlijk. De school heeft weinig middelen, maar kreeg van de Amerikaanse overheid een computerklas. Op die manier probeert de VS goodwill te winnen en de voedingsbodem voor terrorisme weg te nemen. Maar hier is geen extremisme. De religies botsen hier niet. Eén op de vijf meisjes op deze school is katholiek. Zij dragen geen hoofddoek.

Fotoreportage

Onderaan vind je een selectie van de foto's genomen door Jo Valvekens.