U bent hier

Waarschuwingsbericht

Je kan niet meer inschrijven.
Brussel
-
19/01/2017

| Sprekers | Praktisch | Inschrijven |

Internationale studies wijzen unaniem uit dat meisjes en vrouwen disproportioneel achtergesteld zijn, zowel sociaaleconomisch als politiek, vooral in het globale Zuiden. Argumenten voor gender mainstreaming in ontwikkelingssamenwerking zijn dan gemakkelijk gevonden.

Of toch? De standaardkaders en -tools die aangereikt worden voor gender mainstreaming, genderspecifieke acties en gendergevoelig budgetteren in ontwikkelingssamenwerking zijn mede beïnvloed door westerse denkkaders.

Hoe breed is het draagvlak daar dan nog voor in de ontwikkelingslanden zelf? Dringen ontwikkelingsorganisaties hun westerse overtuigingen niet te hard op, waardoor ze (on)bewust de kolonialistische traditie verderzetten? Hoe kunnen ontwikkelingsprogramma’s lokale organisaties met genderexpertise steunen en versterken zonder beschuldigd te kunnen worden van neokolonialisme? Kunnen we überhaupt verdedigen dat er wordt samengewerkt met landen en regio’s die geen duidelijk politiek en institutioneel engagement tonen voor gendergelijkheid?

Gendergelijkheid en gender mainstreaming lijken wereldwijd onder druk te staan: kijk naar de opkomst van en wijdverspreide steun voor Islamitische Staat en Donald Trump, en de moeizame discussies rond gender in het multilaterale VN. Is het dan niet de taak van Europese en andere westerse donoren om blijvend pleitbezorger te zijn voor gendergelijkheid?

Over deze vragen en meer buigen we ons op het ontwikkelingsdebat van 19 januari, waar ook jij je kan uitspreken.

Debat met:

  • Jeroen Decuyper Aerts: attaché aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen; lid van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling – ARGO
  • Carla Sandoval: beleidsmedewerker bij Le Monde Selon Les Femmes
  • Nathalie Holvoet: hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer, Universiteit Antwerpen

Moderatie:

  • Bieke Purnelle: directeur van RoSa vzw

Praktisch

Voor wie?

Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.

De voertaal van dit Ontwikkelingsdebat is het Nederlands.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig.

Waar?

Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?

Het debat vindt plaats op donderdag 19 januari 2017. Vanaf 17 uur zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 18 uur. Het einde is voorzien rond 19.30 uur. Aansluitend kan u napraten bij een drankje.

Wat?

De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Door wie?

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat zijn:

11.11.11   11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging
BTC BTC, het Belgisch ontwikkelingsagentschap
DiV - Afdeling Mondiale Uitdagingen Vlaamse overheid – Departement Buitenlandse zaken
RoSa

 

RoSa, expertisecentrum gelijke kansen m/v

 

VLIR-UOS VLIR-UOS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking
VVN VVN, Vereniging voor Verenigde Naties
VVOB vzw VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand
   
Partners
 
DGD DGD, Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking
Vlaanderen Vlaanderen
n'GO Magazine n'GO Magazine

Inschrijven