U bent hier

21/07/2017

 

Al enkele jaren stimuleert VVOB effectief schoolleiderschap in Zuid-Afrika met professionele leernetwerken. Die expertise gaat niet onopgemerkt voorbij. Save the Children South Africa stelde VVOB Zuid-Afrika aan om de leiding te nemen in het leiderschapsaspect van haar Literacy Boost-project.

Duw in de rug

Het goede nieuws: meer kinderen dan ooit tevoren zitten op school. Het slechte nieuws: ze leren weinig of niets bij. Save the Children wil met haar Literacy Boost-project de lees- en schrijfvaardigheden van jonge leerlingen in 24 landen een duw in de rug geven door een leescultuur te verzekeren voor hen.

In Zuid-Afrika ondersteunt het Literacy Boost-project (officieel ‘Accelerated Early Grade Reading’) het departement Onderwijs van de Vrijstaat Provincie om hun leerlingen in het eerste, tweede en derde leerjaar versneld te laten bijbenen wat hun geletterdheid betreft. Om die doelstelling te behalen, willen Save the Children South Africa, het departement Onderwijs en hun partners – onder wie VVOB – de taalkundige didactische vaardigheden van lagere schoolleerkrachten verbeteren.

De partners focussen daarvoor op:

VVOB zal de komende drie jaar (tot eind 2019) voor een bedrag van bijna 140.000 euro de leiding nemen in de derde doelstelling: ‘To strengthen school management and instructional leadership of School Management Teams’. In de praktijk zal VVOB samenwerken met ambtenaren van de Vrijstaat Provincie rond zaken zoals leiderschap, mentorschap en het gebruik van professionele leernetwerken voor professionalisering van leerkrachten en schoolleiders om de geletterdheid van jonge leerlingen een boost te geven. VVOB Zuid-Afrika zal ook medewerkers van Save the Children South Africa trainen rond dezelfde onderwerpen.

Partners voor SDG 4

Grote instellingen vertrouwen VVOB in groeiende mate financiële steun toe, met bedragen tot wel meer dan 44 miljoen euro. Zo steunt de Europese Unie projecten in Suriname (rond gendergerelateerd geweld op school), in Zambia (rond gemeenschapsscholen) en in Zuid-Afrika (rond inclusief onderwijs). Voor haar projecten rond mentorschap van studentleerkrachten en pasafgestudeerde leerkrachten in Rwanda en Zambia rekent VVOB op de ELMA Foundation. VVOB is vereerd om Save the Children en USAID, de financier van het Literacy Boost-project, te kunnen toevoegen aan deze lijst.