U bent hier

01/10/2012

Maks! lanceert samen met VVOB een wedstrijd voor de derde graad secundair. Het winnende team krijgt de unieke kans om op inleefreis te gaan langs onder meer het onderwijs in Rwanda. Doel is de jongeren warm te maken om samen na te denken en creatief te zijn rond het thema 'het Zuiden'. Ze kunnen tot 5 januari 2013 hun creativiteit kwijt in een filmpje bij de redactie van Maks!

De oproep!

Maks! en VVOB nemen jou, je klasgenoot en je leraar in mei 2013 mee op inleefreis naar Rwanda, het land van duizend heuvels. Je bezoekt scholen, ontmoet leraren en leerlingen voor boeiende gesprekken en onvergetelijke ervaringen.

Grijp je kans en stuur ons een filmpje met als thema ‘Mag er wat Zuid op?’ Maak een reportage of een mini-documentaire, een grappige sketch of een fictief verhaal. Deelnemen doe je met een team van drie: één leraar en twee leerlingen (inclusief jezelf). Het thema ligt vast: het Zuiden. Deze term verwijst naar de ‘ontwikkelingslanden’ of ook wel de ‘derde wereld’ genoemd.

Geweldig veel goesting om op avontuur naar Rwanda te gaan? Ontdek alle wedstrijdvoorwaarden en meer op de website van Maks!

 

Een beetje achtergrond

Met onze werking in Vlaanderen willen een brug slaan tussen Vlaanderen en de landen waar we onze ontwikkelingsprogramma's uitvoeren. Dat vertaalt zich in specifieke activiteiten zoals het programma Scholenbanden, een stageaanbod, samenwerking met Vlaamse onderwijsinstellingen,... Al deze activiteiten bevatten een stuk sensibilisering rond ontwikkelingssamenwerking. Deze wedstrijd is daar een expliciet voorbeeld van.

Maks! is het jongerenblad voor 14- tot 19-jarigen in Vlaanderen. Het is een uitgave van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Maks! is familie van Klasse, Klasse voor Ouders en Yeti. Met deze leuke familie werkt VVOB al enkele jaren samen. De wedstrijd zal de reportages die voortvloeiden uit deze samenwerking, opnieuw in de kijker zetten (zie o.a.: TV Klasse in Suriname, www.6556.be: Maks! in Kenia, TV Klasse in Ecuador). Tegelijk zal de competitie op zich ontwikkelingssamenwerking en onderwijs in de schijnwerpers zetten. Maar er is meer. De reportages die zullen voortvloeien uit de inleefreis van het winnende team, zullen deze aandacht nog eens versterken.