U bent hier

Nieuw boek wil heldere kijk brengen op een duurzame toekomst voor het Surinaamse onderwijs
09/04/2015

Begin april 2015 was het Surinaamse VVOB-team te gast bij de presentatie van het boek 'Samen duurzaam onderwijs realiseren'. De opleiding Master in Education and Research in Sustainable Development en de Programme Support Unit van het programma van VLIR, AdeKUS en IUC organiseerden de activiteit.

Dialoog en participatie

In hun boek vragen Henry Ori, Loek Schoenmakers en Tom Vanwing aan allen binnen het Surinaamse onderwijsveld samen te werken aan het realiseren van het beste onderwijs. Ze willen de dialoog stimuleren tussen alle actoren en ze dagen uit om te zoeken naar manieren om de participatie van allen een belangrijke plek te geven.

"Alle leerlingen leren veel van leerkrachten die geloven in talenten en mogelijkheden van elke leerling. Elke leerling heeft een ontwikkelrecht. Een recht op goed onderwijs!"

Lessen uit PROGRESS

In het deel 'Beleidsinterventies voor duurzaam onderwijs' halen ze ook enkele geleerde lessen aan uit het VVOB-programma PROGRESS (2008-2013). Het traject 'Ik geloof in jou!' geven ze er bijzondere aandacht. Ze noemen het een praktijkvoorbeeld voor een sociaal-constructieve aanpak. Een aanpak waarbij vele spelers uit het onderwijsveld, elk vanuit hun eigen expertise betrokken waren en waarbij ze mooie resultaten behaalden. "(...) het toegenomen partnerschap, de hoge coherentie van het programma, de hoge mate van efficiëntie, de samenhang van interventies op macro-, meso- en microniveau en de duurzaamheid... Er wordt binnen PROGRESS veel aandacht besteed aan kennisdeling, capaciteitsopbouw en de institutionele ontwikkeling van het MINOV."

 

Het boek is een uitgave van Uitgeverij LannooCampus. Het is dus geen publicatie van VVOB vzw maar we zijn natuurlijk wel erkentelijk voor het klopje op de schouder.