U bent hier

20/12/2011

Permanente vorming (CPD) van lesgevers van Zambiaanse lerarenopleidingen is van cruciaal belang voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Onderzoek in 2008 toonde aan dat er geen echt CPD-plan bestond en dat de uitgevoerde activiteiten niet waren afgestemd op andere managementprocessen. Het is dan ook logisch dat CPD niet leidde tot een kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Het tij keren is een serieuze uitdaging. Naast het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden speelt de verandering van attitudes een belangrijke rol.

Eerst werd gewerkt aan een onderwijsconcept dat omschrijft wat kwalitatief onderwijs inhoudt. Dit resulteerde in een beleidsdocument dat het Zambiaanse ministerie van Onderwijs goedkeurde. Vervolgens voerden de lerarenopleidingen een zelfevaluatie uit om de belangrijkste prioriteiten voor kwaliteitsverbetering vast te stellen. De hogescholen ontwikkelden concrete actieplannen om aan deze prioriteiten te werken. Dit plan omvatte ook vormingsactiviteiten die nodig zijn om de doelen te bereiken. Een coachingsteam dat bestond uit medewerkers van het ministerie, de universiteit van Zambia, een andere hogeschool en VVOB; hielp de lerarenopleidingen bij dit planningsproces.

Voor de uitvoering van de actieplannen stelde VVOB ondersteuning ter beschikking. In 2010 evalueerden de lerarenopleidingen hun actieplannen en herwerkten ze waar nodig. Via de samenwerking met het Leadership and Learning Centre uit Amerika kunnen we het versterken van de leiderschapscapaciteiten extra ondersteunen.

Dit alles draagt bij tot een betere planning van activiteiten op de lerarenopleidingen in Zambia. De houding ten aanzien van CPD is ook gevoelig verbeterd.

Wij geloven dat het versterken van de leiderschapscapaciteit in de Zambiaanse lerarenopleidingen doorslaggevend is om (meer) verandering mogelijk te maken. VVOB gaat samen met de hogescholen verder op de ingeslagen weg, zodat de individuele en institutionele capaciteit om de onderwijskwaliteit te verbeteren toeneemt.

Lieve Leroy
Programma-adviseur CPD, VVOB Zambia