U bent hier

31/12/2008

Ik ben Saskia Plein. Sinds maart 2008 ben ik Programma-assistent bij VVOB voor PROGRESS. Ik ben jurist van opleiding en werkte voorheen als juridisch adviseur bij de Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand. Maar ik was toe aan een andere werkomgeving. Ik wou iets doen met ontwikkelingssamenwerking, bij voorkeur iets met onderwijs. Zelf heb ik immers het Surinaams schoolsysteem doorlopen. Toen ervaarde ik dat er nood is aan onderwijsverandering en -vernieuwing. Dat zie ik ook nu nog. Ik denk dan meteen aan mijn dochtertje dat binnen vier jaar naar de lagere school zal gaan… en aan de andere kleine Surinamers. Daarom was ik blij om bij VVOB te kunnen werken.

VVOB is een goede plaats om iets aan het onderwijssysteem in Suriname te veranderen. Ze ondersteunt immers al enkele jaren het Ministerie van Onderwijs bij het uitvoeren van onderwijsvernieuwingen. Als Programma-assistent heb ik het gevoel dat ik daadwerkelijk een bijdrage lever aan die vernieuwingen. Ik geef twee voorbeelden. Zo werk ik mee aan het uitschrijven van een professionaliseringsbeleid voor het Surinaamse onderwijsveld. Hierdoor zullen leerkrachten, docenten en onderwijsambtenaren de kans krijgen zich te professionaliseren. Ik kijk nu al uit naar de toepassing van dit beleid! Verder assisteer ik ook bij het opzetten van Suri-Vlaamse scholenbanden. Via de scholenbanden kunnen we wereldburgers creëren. We geven de scholen de kans meer internationale contacten te leggen. Zo kunnen we onze leerlingen een ander beeld van het buitenland meegeven.

Ik ben echt wel trots op het werk dat ik doe. Soms gaan al die veranderingsprocessen wel wat trager dan ik wil. We willen immers steeds onze acties afstemmen met het ministerie. Daar kruipt soms meer werk in dan ons lief is maar die afstemming vinden we onontbeerlijk. Ik ben ervan overtuigd dat PROGRESS ons onderwijssysteem progress zal brengen.