U bent hier

20/12/2011

"Ik ben Moses Musonda. Ik ben een senior docent en CPD-coördinator aan de lerarenopleiding van Kasama, Zambia. Als lid van het nationale ‘CPD Task Team’ (zie pagina 22, n.v.d.r.) probeer ik te leren van andere scholen en verandering mogelijk te maken op mijn school.

Ken jij TESSA? Als TESSA een dame was met een kantoor ergens in Zambia, dan zou ze het erg druk hebben. Elke leerkracht zou bij haar advies willen krijgen om lessen effectiever en interessanter te maken. TESSA staat voor Teacher Education in Sub-Sahara Africa (www.tessafrica.net). VVOB startte de samenwerking met TESSA zodat de lerarenopleidingen in Zambia kunnen leren hoe ze gebruik kunnen maken van open onderwijsmateriaal bij de ontwikkeling van de modules van hun nieuwe, open afstandsopleidingen.

Het TESSA-materiaal is bijzonder. Het kan ons helpen krachtige leeromgevingen te ontwikkelen. De vijf TESSA-vakgebieden (Wetenschappen, Rekenen, Taal, Sociale wetenschappen en Vaardigheden) bevatten interessante activiteiten die je kunt uitvoeren met je leerlingen. De activiteiten promoten leerling-gericht onderwijs waardoor leerlingen actief betrokken blijven.

VVOB organiseerde voor deze activiteit drie workshops, telkens voor drie hogescholen. TESSA zond drie begeleiders uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika om training te geven aan 75 lesgevers uit de negen hogescholen die modules zullen schrijven. Het TESSA-materiaal bleek een waardevol uitgangspunt bij moduleontwikkeling.

Na de workshop heeft mijn instituut samen met twee andere aan VVOB gevraagd om een vervolgactiviteit te financieren. Hierbij zouden we samen afstandsmodules ontwikkelen, gebruikmakend van het TESSA-materiaal. Zo was een nieuwe samenwerking geboren. De lerarenopleidingen uit Kasama, Malcolm Moffat en Mansa hebben tijdens deze bijeenkomst samen voor zeven vakken de eerste module geschreven. Voor het eerst gebeurde dit niet per hogeschool, maar in onderlinge samenwerking.

Mocht je TESSA-materiaal tegenkomen, sla het open en bekijk of je de bronnen en klasactiviteiten kan gebruiken. Bedenk dat je het materiaal naar eigen behoefte kan aanpassen, zodat ze passen in jouw context. TESSA vindt dit niet erg; het materiaal is open en gratis. Collega’s, gebruik het! VVOB, bedankt voor het introduceren van deze waardevolle compagnon."