U bent hier

22/12/2011

'Visie is hot.' Organisaties richten zich steeds meer op dieperliggende vragen als: Waarom bestaan wij eigenlijk? Waar staan we voor? Waar willen we heen? Wat zijn onze unieke kwaliteiten? Om deze vragen te kunnen beantwoorden is een visie nodig. Een toekomstbeeld en basisfilosofie, die tot stand komen door dialoog en actieve betrokkenheid van zoveel mogelijk mensen binnen de organisatie. Zo’n gedragen visie, die van binnenuit komt, bindt mensen en geeft richting. Het is een bron van energie en draagt bij aan een verhoogde effectiviteit. Het is het kloppend hart van een organisatie.

Met veel inzet, energie en vooral plezier is er hard gewerkt door de respectieve teams van de Surinaamse onderwijsinspectie en -begeleiding om samen een visie voor de beide afdelingen te ontwikkelen. Ook de pedagogische instituten hebben een soortgelijk ‘visietraject’ doorlopen. “We zijn trots op onze samenwerking en het resultaat van de workshopdagen”, was de algemene reactie van de deelnemers.

In een eerste inleidende workshop verkenden ze samen het concept ‘visie’. Daarbij kwamen thema’s aan bod als: Wat houdt dit precies in? Wat is het nut en de waarde ervan in veranderingsprocessen? Hoe kan je deze ontwikkelen en tot leven brengen binnen de organisatie? In een tweedaagse vervolgworkshop werkten ze verder aan de concrete ontwikkeling van de eigen visie.

Het motto van deze dagen was ’Samen op expeditie‘, waarbij het werken aan een visie werd vergeleken met een ontdekkingsreis. De deelnemers ontdekten samen, door intensief met elkaar uit te wisselen, waar ze voor staan en waar ze voor gaan.

We kijken samen met de deelnemers terug op een bijzonder proces dat als kompas mag dienen voor het denken en handelen op de afdelingen. Deelnemers ervoeren het als volgt: “Een visie maakt de draagkracht van ons team groter. Het vergroot de verbondenheid en de hechtheid in een groep. Weten waar de afdeling voor staat, waar we naartoe willen en zorgen dat we er allemaal achter staan... Als men doordrongen is van de visie, dan werkt dat motiverend en stimulerend om doelen te bereiken. Het draagt bij aan de waarborging van de kwaliteit.”

De teams maakten ook een plan voor het verwezenlijken van de ontwikkelde visie. Een goede basis en hele uitdaging om stap voor stap verder het veranderingsproces binnen deze afdelingen vorm te geven. Want uiteindelijk gaat het om het samen realiseren van de veranderingen die nodig zijn op weg naar het gewenste toekomstbeeld van de organisatie!

Tille van Horenbeeck
Lijncoördinator Ministeriële afdelingen PROGRESS, VVOB Suriname