U bent hier

05/09/2017

Sinds kort maakt VVOB Vietnam-collega Filip Lenaerts deel uit van het bestuurscomité van de Asia-Pacific Regional Network for Early Childhood. De directeur van de regionale organisatie, dr. Christine Chen, was begin oktober in Vlaanderen en leerde VVOB beter kennen: “VVOB heeft expertise in relevante pedagogische praktijken die hier nog niet zijn ingebed.”

Hoog bezoek

Dr. Christine Chen is een groot figuur in de Aziatische wereld van het kleuteronderwijs. Haar levenswerk draait rond het promoten van de professionele ontwikkeling van kleuterleerkrachten. Een van haar vele rollen is die van directeur van de Asia-Pacific Regional Network for Early Childhood (ARNEC), een internationale organisatie die onderwijsactoren in de regio samenbrengt om kleuters te laten bloeien.

Toen dr. Chen in oktober naar België afreisde om de ISSA Conferentie in Gent bij te wonen, maakte VVOB er gebruik van om haar in te wijden in de wondere wereld van het Vlaams kleuteronderwijs. We namen haar op sleeptouw langs verschillende kleuterscholen, brachten haar in contact met Katholiek Onderwijs Vlaanderen (een belangrijke structurele partner van VVOB Vietnam) en faciliteerden een kennismaking met het project ’Kleine kinderen, grote kansen’.

Great equaliser

VVOB en ARNEC hebben dankzij een gedeeld belang in effectief kleuteronderwijs veel om over te praten. Die relatie werd versterkt toen VVOB Vietnam-collega Filip Lenaerts onlangs toetrad tot het bestuurscomité van ARNEC. Als lid hoopt hij de komende twee jaar praktijken en ervaringen te sprokkelen bij de andere ARNEC-leden om zo het kleuteronderwijs in Vietnam verder te voeden tot een systeem dat alle kinderen bereikt:

“Het Vietnamees kleuteronderwijs evolueert langzaam maar zeker, maar er is nog veel werk aan de winkel. En voor zover ik weet, stoten de meeste landen in die regio op gelijkaardige uitdagingen. ARNEC creëert een hoognodig platform voor onderzoekers, praktijkmensen en beleidsmakers om vernieuwende ideeën te vertalen naar concrete handelingen. Vietnam kan veel leren van andere ARNEC-landen, en omgekeerd kunnen de andere leden over het muurtje kijken naar Vietnamese ervaringen.”

“Mijn doel als lid van het comité is daarom duidelijk: inspiratie halen uit andere landen om kleuteronderwijs in Vietnam uit te bouwen tot een kwaliteitsvol en geïntegreerd systeem dat ook de meest kwetsbare kinderen omarmt. Kleuteronderwijs wordt niet voor niets ‘The Great Equaliser’ genoemd. Daar zetten we bij VVOB Vietnam volop op in.”

Verbindende factor

ARNEC telt in totaal 47 landen, met uiteenlopende onderwijspraktijken”, vertelt dr. Chen. “Met Filip aan boord komt ook de Belgische ervaring in the mix.” Kleuteronderwijs in België hoort bij de internationale top (OESO, 2017). “De meeste onderwijssystemen in de ARNEC-regio benadrukken cognitieve ontwikkeling, maar het is niet omdat leerlingen slagen voor examens dat ze zich ook goed voelen. We moeten ook aandacht hebben voor de holistische ontwikkeling van onze kinderen.”

Voor dr. Chen is de toetreding van collega Filip tot het bestuurscomité van ARNEC niet alleen een mooie kans voor de organisatie maar ook voor kleuteronderwijs in de regio: “VVOB heeft expertise in pedagogische praktijken die hier nog niet zijn ingebed, maar wel een meerwaarde in zich dragen zoals hoekenwerk en spelend leren. ‘Kleine kinderen, grote kansen’ is nog zo’n bron aan nieuwe informatie. Samen met Filip kunnen we die door Vlaanderen geïnspireerde praktijken en projecten promoten om lerarenopleidingen in de regio zo relevant mogelijk te maken. Dat is wat VVOB en ARNEC verbindt!”