U bent hier

10/03/2016

Op 10 maart was VVOB’s ambassadeur Herman Van Rompuy te gast bij het Koninklijk Atheneum Etterbeek. Deze Brusselse secundaire school heeft via VVOB een scholenband met het l'Athénée de la Victoire in Kinshasa (de DR Congo). Hij vertelde er waarom hij koos om ambassadeur te zijn van VVOB vzw. Van Rompuy is altijd sterk geëngageerd geweest in de ontwikkelingssamenwerking. Hij ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor onderwijs. VVOB wil ook op Europees niveau meer middelen en ondersteuning voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Ambassadeur Herman Van Rompuy moet daartoe de nodige deuren openen.

Onderwijskwaliteit

"De grote uitdagingen van migratie en vluchtelingen die vandaag op ons af komen, verplichten ons om meer te investeren in structurele ontwikkelingssamenwerking", licht Bart Dewaele, directeur van VVOB, toe. "Zo geloven we zeer sterk in de rol die onderwijs kan spelen voor de versterking van de minder ontwikkelde landen. Vooral de kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. Ja, steeds meer kinderen hebben toegang tot onderwijs maar er zijn nog altijd veel te veel leerlingen die het lager onderwijs afronden zonder te kunnen lezen of schrijven. Daar willen wij iets aan doen. Naast de activiteiten die we vandaag al hebben, willen we onderwijsdepartementen bij ons en in andere Europese landen motiveren om te investeren in ontwikkelingslanden, want daar is men binnen deze departementen meestal niet mee bezig. En we willen de overheden in die ontwikkelingslanden stimuleren om meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van het onderwijs", vertelt Dewaele.

De kracht van onderwijs

Herman Van Rompuy zal VVOB actief helpen om deuren te openen. “Onderwijs en ontwikkelingssamenwerking hebben me altijd na aan het hart gelegen”, aldus Herman Van Rompuy. “Het jaar waarin ik premier was, is het enige jaar dat we het voorziene budget voor ontwikkelingssamenwerking (0,7%) ook volledig besteed hebben. Ook daarna, heb ik er op toegekeken dat er op het Europees budget voor ontwikkelingssamenwerking niet bespaard werd. Verder heb ik 25 jaar met veel plezier lesgegeven. Iets wat ik nu opnieuw heb opgenomen. Ik geef nu les aan drie Belgische en een Franse universiteiten. Ik geloof in de kracht van onderwijs om de ontwikkelingslanden te versterken. Daarom heb ik toegezegd om het ambassadeurschap van VVOB op mij te nemen. Een engagement waar ik helemaal voor ga”, besluit Van Rompuy.

In de pers