U bent hier

Waarschuwingsbericht

Je kan niet meer inschrijven.
Brussel
-
16/05/2017

| Sprekers | Praktisch | Inschrijven

Humanitaire crisissen zijn de afgelopen jaren alsmaar langer en complexer geworden waardoor de scheidingslijn tussen humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking niet meer zo duidelijk is. Bovendien staan beide systemen onder druk. Hoe kan meer flexibiliteit inzake hulpverlening en financiering geschept worden? Of moet er overwogen worden om ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp te laten samensmelten en een nieuw financieringsmodel op te zetten? Nu worden humanitaire projecten en ontwikkelingsprojecten apart gefinancierd, terwijl sommige crisissen zo lang aanslepen dat je ze bezwaarlijk nog als een acute ramp kan beschouwen. Maar kan je deze twee domeinen die een verschillende ontstaansgeschiedenis hebben en andere problemen aanpakken in elkaar laten opgaan? Gaan hierbij de humanitaire principes van neutraliteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid niet verloren?

We gaan hierover in debat met mensen die hun terreinervaring met ons delen.

Debat met:

  • Mit Phillips (Artsen zonder Grenzen)
  • Peter Van Acker (DGD)
  • Jeroen Carrin (Rode Kruis Vlaanderen)
  • Bruno De Cordier (vakgroep voor Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de UGent)
  • Jana Kerremans: moderatie

Praktisch

Voor wie?

Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.

De voertaal van dit Ontwikkelingsdebat is het Nederlands.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig.

Waar?

Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?

Het debat vindt plaats op dinsdag 16 mei 2017. Vanaf 17 uur zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 18 uur. Het einde is voorzien rond 19.30 uur. Aansluitend kan u napraten bij een drankje.

Wat?

De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Door wie?

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat zijn:

11.11.11   11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging
BTC BTC, het Belgisch ontwikkelingsagentschap
DiV - Afdeling Mondiale Uitdagingen Vlaamse overheid – Departement Buitenlandse zaken
VLIR-UOS VLIR-UOS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking
VVN VVN, Vereniging voor Verenigde Naties
VVOB vzw VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand
   
Partners
 
DGD DGD, Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking
Vlaanderen Vlaanderen
n'GO Magazine n'GO Magazine

Inschrijven