U bent hier

Waarschuwingsbericht

Je kan niet meer inschrijven.
19/04/2016

| Sprekers | Praktisch |

'De afgelopen 20 jaar is het Belgische ontwikkelingsbeleid de voeling met de Belgische bedrijfswereld kwijt geraakt en dat is jammer’, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo in zijn recentste beleidsverklaring. ‘Meer dan in het verleden wil de Belgische regering nagaan waar onze bedrijven toegevoegde waarde kunnen creëren’. Toch is die wederzijdse relatie niet nieuw. In het verleden vertaalde zich dat vaak in gebonden hulp en de fameuze ‘witte olifanten’. Daarvan zijn we gelukkig afgestapt, maar via instrumenten als kredietverzekeraar Delcredere of exportfinanciering van overheidswege wordt ontwikkelingssamenwerking ingezet om Belgische ondernemers te steunen.

Vandaag wil minister De Croo de relatie met onze bedrijven verder versterken zonder dat dit per se een terugkeer naar gebonden hulp betekent. De minister ging met een selectie Belgische ondernemingen op verkenning in Burkina Faso en Guinée, lanceerde nieuwe instrumenten waarmee hij hoopt private financiering voor ontwikkelingsdoelen aan te trekken en zat aan tafel met Belgische ondernemingen actief in onze partnerlanden rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Tijd voor een pittig debat over die nieuwe relatie. Moet ontwikkelingssamenwerking het terrein effenen voor onze bedrijven? Volstaat het om in te zetten op het verbeteren van het investeringsklimaat in ontwikkelingslanden? Wat verwachten ondernemingen eigenlijk van de overheid wanneer ze in ontwikkelingslanden aan de slag gaan? Wat verwachten de ‘ontwikkelaars’ van de ondernemers? Is er een win-win mogelijk en hoe kan die eruit zien?

Die vragen leggen we voor aan een divers panel experts uit zowel de ontwikkelings- als bedrijfswereld.

Debat met:

Moderatie:

  • Stefaan Anrys, MO*

Praktisch

Voor wie?

Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.

De voertaal van dit Ontwikkelingsdebat is het Nederlands.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig.

Waar?

Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?

Het debat vindt plaats op dinsdag 19 april. Vanaf 17u zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 18u. Het einde is voorzien rond 19u30. Aansluitend kan u napraten bij een drankje.

Wat?

De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Door wie?

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat zijn:

11.11.11   11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging
BTC BTC, het Belgisch ontwikkelingsagentschap
DiV - Afdeling Mondiale Uitdagingen Departement internationaal Vlaanderen - Afdeling Mondiale Uitdagingen
VLIR-UOS VLIR-UOS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking
VVN VVN, Vereniging voor Verenigde Naties
VVOB vzw VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand
   
Partners
 
DGD DGD, Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking
Vlaanderen Vlaanderen
n'GO Magazine n'GO Magazine