U bent hier

18/12/2017

Het is sterk, groen en goedkoop: kiezen voor bamboe als ecologisch bouwmateriaal lijkt een uitgemaakte zaak. In Ecuador springen ze alvast op die kar, zo ook VVOB. VVOB Ecuador werkt aan een nieuw partnerschap met Vlaams architect Sven Mouton, die zijn expertise in bamboeconstructies deelt met zowel de overheid als technische scholen in Ecuador: “Studenten opleiden tot specialisten in bouwen met bamboe geeft hen betere vooruitzichten op werk in deze opkomende markt.”

Onderschat

VVOB Ecuador werkt partnerschappen uit tussen de privésector en het technisch en beroepsonderwijssysteem. Zo krijgen jongeren een hoogst relevante opleiding enerzijds, en kunnen werkgevers rekenen op goed getrainde arbeidskrachten anderzijds. Momenteel is er nog teveel sprake van een ‘skills mismatch’, waarbij de vraag naar bepaalde vaardigheden niet overeenkomt met het aanbod.

Het nieuwste partnerschap laat studenten van landbouwscholen kennismaken met bamboe, hoe de plant groeit en zijn duurzame bouwkwaliteiten. In de context van een land dat zichzelf aan het wederopbouwen is na een vernietigende aardbeving in 2016, is het belang van innovatieve en betere bouwmethodes relevanter dan ooit.

Bamboe speelt hier een belangrijke rol. Niet enkel voor zijn stevigheid, maar ook voor zijn milieuvriendelijke karakteristieken, zegt architect Sven: “Het belang van bamboe als bouwmateriaal wordt zwaar onderschat. Bamboe is zeven keer sterker en absorbeert bijna vijf keer meer CO2 dan hout. Staal daarentegen stoot per geproduceerd ton, twee ton CO2 uit. Bamboe is net zo sterk als staal én is aardbevingsbestendig. Waarom gebruiken we het niet meer?”

Bouwrevolutie

Svens expertise zal op twee manieren ingezet worden. Ten eerste zullen lessenreeksen ontwikkeld worden over bamboe als duurzaam bouwmateriaal voor studenten in landbouwscholen. Ten tweede zal Sven mee nadenken met de overheid over bouwvoorschriften voor onderwijsinstellingen.

“Bouwen met bamboe is een markt die na de aardbeving aan het groeien is. We beginnen te beseffen dat bamboe veel voordelen biedt als veilig bouwmateriaal, wat beton en staal niet altijd zijn. Daarom is het nieuwe opleidingstraject zo waardevol. Als we studenten opleiden tot vakspecialisten in bouwen met bamboe, verbeteren hun vooruitzichten op werk.”

In de toekomst zou bamboe eventueel gebruikt worden om kleine scholen en klassen te bouwen, gebaseerd op een model van Sven: “Als alle betrokkenen overtuigd zijn, kan dat model gebruikt worden voor 143 andere duurzaam gebouwde scholen. Hopelijk is dat de start van een kleine bouwrevolutie in het voordeel van bamboe.”

Optelsom

Dat de toekomst voor de duurzame bouwwereld er met bamboe beloftevol uitziet, hoeft verder geen betoog. Maar de voordelen van de plant voor Ecuador stoppen daar niet: het is 40 procent minder duur dan bouwen met beton, het is cultureel relevant voor lokale gemeenschappen, het is non-invasief voor de lokale biodiversiteit, en – als scholen uiteindelijk met bamboe gebouwd worden – is het een ideale leeromgeving voor efficiënte en innovatieve pedagogieën.

“Maar ook voor de Belgische bouwmarkt is bamboe super relevant”, zegt Sven nog. “Wie de optelsom maakt, zal snel toegeven dat bamboe naar België transporteren nog steeds milieuvriendelijker is dan staal of beton gebruiken. Bouwen met bamboe is ook een slimmere keuze dan bouwen met hout. Ontbossing verergert. Laat die bomen staan en gebruik alternatieven, ze bestaan! We moeten als architecten en ingenieurs bamboe uitdrukkelijk definiëren als kwaliteitsvol en duurzaam bouwmateriaal in élke context.”

(Credit foto boven: Ministerio de Educación Ecuador)