U bent hier

31/12/2008

Ik ben Hy Ratheany, 19 jaar en zit in het tweede jaar lerarenopleiding aan de Regionale Hogeschool in Kampong Cham. Mijn droom is om leerkracht fysica te worden in de lager secundaire school in mijn dorp. Wetenschappen vind ik boeiend, ze helpen om zaken beter te begrijpen. Ook vind ik het plezierig wanneer ik iets dat we geleerd hebben, kan uitleggen aan mijn zussen thuis.

Mijn huis is 120 kilometer van de hogeschool. Ik ga enkel tijdens de schoolvakanties naar mijn familie. Samen met mijn vrienden neem ik de bus, maar liever zou ik hier blijven en rondhangen met mijn vrienden op de campus. Thuis moet ik mijn vader helpen op het rijstveld. Gelukkig mag ik af en toe mijn zus assisteren in de winkel. Zij heeft een kledingatelier. Ik vind het leuk om de klanten te helpen bij het kiezen van een trouwjurk. Als ik afgestudeerd ben, kan ik als leraar zelf geld verdienen en mijn familie helpen.

Ik studeer graag hier aan de hogeschool. De lessen fysica van mijnheer Vanna zijn het leukst. Meestal gaan we naar het nieuwe wetenschapslaboratorium op de campus. Hij gebruikt zijn handboek niet om les te geven, maar legt de nieuwe leerstof uit aan de hand van een experiment. Soms loopt het fout en moet hij opnieuw beginnen. Daardoor zweet hij de hele les. Maar aan het eind van de les heeft hij steeds het juiste resultaat en dit helpt ons om ingewikkelde begrippen makkelijker te begrijpen. Vorige week toonde hij een proef over convectie. Daarna kregen we allemaal de kans om zelf het experiment uit te proberen. We hadden enkel glazen flessen nodig, wierookstokjes en lucifers. Het lukte al bij de eerste poging! Ik kijk er al naar uit om dit uit te leggen aan mijn leerlingen tijdens mijn stage volgende maand.