U bent hier

31/12/2009

Ik ben Jan Geusens. Nadat ik een achttal jaren als coöperant voor VVOB in Vietnam heb gewerkt, ben ik sinds 2007 programme manager in Cambodja. Hoewel ik soms met heimwee terugkijk op de ‘Vietnam-periode’, waren de voorbije drie jaren waarschijnlijk de meest boeiende en verrijkende uit mijn leven als ontwikkelingswerker.

Ik herinner me nog levendig de omstandigheden waarin ik drie jaar geleden arriveerde in Phnom Penh. Door het feit dat er voorheen in Cambodja geen programme manager was, kreeg ik heel wat uitdagingen op het bord, temeer omdat de projecten al enkele jaren liepen. Bovendien was deze periode een bijzonder moment voor VVOB in het algemeen. De organisatie zette toen de stap van project- naar programmawerking. Bij die verdere professionalisering van VVOB is er heel wat onder de loep genomen en geoptimaliseerd: de rol van coöperanten, de verhoudingen tussen VVOB en de lokale partners, de structuur van de organisatie, het personeelsbeleid, de implementatiestrategieën,… In de loop van 2009 komt dit vernieuwingsproces goed op dreef en vereist van iedereen veel flexibiliteit en inzet.

Nu ik terugblik op de voorbije drie jaren, besef ik pas hoeveel er op korte tijd veranderd is binnen VVOB in Cambodja. Coöperanten vormen een hechter team dat goed ingebed is in de structuren van de Cambodjaanse instituten. Het interventieprogramma heeft meer samenhang en is beter afgestemd op de prioriteiten van de strategische partner. De nauwere samenwerking met de centrale departementen van de betrokken ministeries bevordert het eigenaarschap van de partner over het programma en de duurzaamheid van het programma. Samen met de belangrijkste actoren in de onderwijssector in Cambodja; zoals BTC, UNICEF, JICA en USAID; brengen we de capaciteit van de doelgroepen en instituten naar een hoger niveau. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat de Cambodjaanse en internationale partners VVOB erg waarderen, vooral om de hoge kwaliteit van haar inbreng.

Hoewel er nog veel werk aan de winkel is en er voortdurend nieuwe uitdagingen komen, ben ik een tevreden man. Het geeft voldoening om een sterk programmateam te mogen leiden dat terecht trots mag zijn op haar verwezenlijkingen. Toegegeven, ik kreeg er in de laatste jaren enkele rimpeltjes bij maar het was en is zeker de moeite waard...

Jan Geusens
Programme Manager VVOB Cambodja