U bent hier

Brussel
-
12/10/2017

| Sprekers | Praktisch | Inschrijven

Corruptie en ontwikkelingssamenwerking, het is tegelijkertijd een hot topic en het voorwerp van taboe. Het probleem van corruptie is geen zaak van louter individuen. Regelmatig maakt het deel uit van een geïntegreerd systeem waarbij de zogenoemde petty corruption en grand corruption elkaar versterken en in stand houden. Hoe valt te voorkomen dat ontwikkelingssamenwerking deze corrupte netwerken legitimeert of voedt met financiële middelen? Wat als het onmogelijk is om helemaal corruptievrij aan ontwikkelingssamenwerking te doen omdat het hele samenlevingssysteem ervan doordrongen is? Hoe kan je in de praktijk omgaan met lokale corruptie? Hoe moet het Belgisch beleid hier mee omgaan? Dient effectieve corruptiebestrijding een voorwaarde te zijn voor samenwerking met de Belgische partnerlanden? Wat met het internationale circuit dat grootschalige corruptie mogelijk maakt waar ook grote Westerse spelers belangen in hebben?

De focus van het debat ligt op integriteit, niet op bestraffing. Hoe kunnen we volgens de anti-corruptie en anti-fraude standaarden van hier bij ons aan ontwikkelingssamenwerking doen in het Zuiden? Is ontwikkelingssamenwerking dan nog wel mogelijk? Welke tools kunnen meegegeven worden aan ngo’s?

Het panel buigt zich over deze complexe kwestie, waarover ook jij je kunt uitspreken.

Debat met:

Panel:

 

 

 

Phil Mason: Head of Anti-corruption Unit bij DfID.

     
  Karla Bemelmans: Senior Manager bij PriceWaterhouseCoopers (PwC België) Forensic Services, verantwoordelijk voor opdrachten met betrekking tot Fraude & Corruptie-preventie en -detectie.
     
   

Danny Verspreet: Adviseur Integriteit bij het kabinet van minister De Croo.

     
 

Mathieu Maes: Expert Corruptiebestrijding en Ethiek bij Transparency International Belgium.

Moderator:

 

 

Foto:
Read My Lips

 

Rik Van Cauwelaert

Praktisch

Voor wie?

Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig.

Waar?

Het debat vindt plaats in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.

  • De locatie op Google Maps.
  • Het dichtstbijzijnde metrostation is Louise/Louiza (op lijn 2 en 6 – zie: www.mivb.be). Dat is op vijf minuutjes wandelen van de locatie.
  • De Hoogstraat 139 bevindt zich halverwege tussen de treinstations Brussel Centraal en Brussel Zuid (beide op 15 minuutjes wandelen) en op een steenworp van Brussel-Kapellekerk (zie: www.nmbs.be).
  • Er is geen specifieke parking voorzien aan de locatie van de activiteit. De dichtstbijzijnde parking is de ‘Parking Sablon-Poelaert’ (aan het Justitiepaleis, op een boogscheut van de locatie).

Wanneer?

Het debat vindt plaats op donderdag 12 oktober 2017. Vanaf 17 uur zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 18 uur. Het einde is voorzien rond 19.30 uur. Aansluitend kan u napraten bij een drankje.

Wat?

De dag maakt deel uit van de Ontwikkelingsdebatten. Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.

Door wie?

De initiatiefnemers van dit Ontwikkelingsdebat zijn:

11.11.11   11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging
BTC BTC, het Belgisch ontwikkelingsagentschap
DiV - Afdeling Mondiale Uitdagingen Vlaamse overheid – Departement Buitenlandse zaken
VLIR-UOS VLIR-UOS, de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking
VVN VVN, Vereniging voor Verenigde Naties
VVOB vzw VVOB, de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand

ngo-federatie, Vlaamse federatie van ngo's voor ontwikkelingssamenwerking

   
Partners
 
DGD DGD, Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking
Vlaanderen Vlaanderen
n'GO Magazine n'GO Magazine

Inschrijven