U bent hier

31/12/2009

Ik ben Michelle en werk sinds 1 september 2009 voor het VVOB-programma in DR Congo. Binnen dit programma ben ik verantwoordelijk voor het luik ‘Lager onderwijs’. In België werkte ik voor een Centrum voor Leerlingenbegeleiding en gaf ik vorming aan leerkrachten.

In Congo heb ik mijn bureau bij SERNAFOR Primaire, de nationale dienst voor vorming van leerkrachten lager onderwijs. Deze dienst heeft vertakkingen tot in elke lagere school. Op schoolniveau bestaat SERNAFOR onder de vorm van een ‘basiscel voor omkadering en vorming’. Leerkrachten, onder begeleiding van de directeur, komen er samen om didactisch materiaal te bespreken en te ontwikkelen, om lesvoorbereidingen op te stellen en te evalueren,... Dit instrument biedt talrijke mogelijkheden, maar is in vele scholen niet operationeel.

Eén van de doelstellingen van het VVOB-programma is deze ‘basiscellen’ nieuw leven in te blazen. VVOB doet dit door SERNAFOR Primaire te ondersteunen bij het ontwikkelen van vormingsmateriaal. Via een stapsgewijs doorgeefsysteem (cascadesysteem) dient dit in de scholen te komen. 2009 heeft getoond dat dit systeem nog ondersteuning kan gebruiken. Of… alleen kan functioneren als onze Congolese partner het vormingsmateriaal als zijn product ziet. Dit motiveert me te benadrukken dat ‘VVOB steunt, en dat de Congolese partner initiatiefnemer is en de steun van VVOB solliciteert’. Weinig bijzonder misschien, maar het geeft een andere dimensie aan de relatie met de partner. Hij voelt zich meer verantwoordelijk.

Partners op gelijke voet is de gewenste situatie, maar op dit moment (nog) geen feit. Ik beheer het budget, geef grenzen en prioriteiten aan. En deel dit in alle openheid met de partner. Dat ik de financiën beheer, wordt door een aantal Congolese collega’s aanzien als een vorm van onderdrukking. Moest ik mij volledig door de partner laten leiden, dan zou wellicht een groot deel van het budget voor een extra inkomen worden ingezet. Ik begrijp hun zorg voor een extra inkomen, maar onderstreep dat dit niet de taak is van VVOB. In hun ogen heb ik uiteraard makkelijk praten. Ik heb een zeer royaal inkomen naar Congolese normen. Productief zijn als de maag en geldbeugel quasi leeg zijn, is voor niemand evident. Een maandelijkse premie ter aanmoediging van het geleverde werk voor de ‘Basiscellen’ mag er dan ook zijn. De voorwaarden om deze premie te krijgen zijn van de hand van de partner. Uitwisseling ging hieraan vooraf. Zonder voorstel, kon in het budget 2010 geen premie voorzien worden. Hen verantwoordelijk stellen voor zaken die hen aanbelangen, heeft effect. Ik vermoed dat dit de toepassing ook zal vergemakkelijken.