U bent hier

20/12/2011

Soc Trang is een van de vijf provincies in Zuid-Vietnam waar VVOB de landbouwvoorlichting wil verbeteren door een participatieve aanpak te bevorderen. Participatieve methodes van landbouwvoorlichting hebben gezorgd voor een betere communicatie en relatie tussen voorlichters en boeren. Van oudsher voorzien voorlichters de boeren van kennis met weinig aandacht voor de reële behoefte van de boeren. Ook bij hun rapportage betrekken ze de boeren zelden. De manier waarop technische folders zijn geschreven, is een voorbeeld van deze werkwijze. Ze bevatten erg nuttige informatie maar niet alle boeren hebben de kennis in huis om deze op te nemen of aan te passen aan hun lokale omstandigheden.

Mevrouw Nguyễn Thị Thanh Tâm, een landbouwvoorlichter in de provincie Soc Trang, meent: “Het kost veel tijd om een technische folder te ontwikkelen samen met de boeren. Echter, door de boeren hun eigen woorden te laten gebruiken wordt de informatie beter verspreid en begrepen. De informatie die de boeren geven, is bovendien actueler en praktischer, bijvoorbeeld met betrekking tot lokale materialen en contacten van verkopers.”

Het is een interessante manier van werken om technische folders in samenwerking met boeren te maken, maar - zoals mevrouw Tâm aangaf - het kost veel tijd om naar de boerenclubs te reizen en de boeren te ontmoeten. Hierdoor konden ze slechts een paar documenten op deze manier samenstellen. De terugkoppeling van deze participatieve aanpak is echter positief, ook al is het geen makkelijke opdracht voor jonge en onervaren voorlichters. We hopen dat deze aanpak een onderdeel zal vormen van het voorlichtingssysteem in de landbouw, in het voordeel van de boeren en uiteindelijk van de samenleving.

Ms. Nguyen Hong Le
PAEX Material Development Officer, VVOB Vietnam