U bent hier

24/02/2021

VVOB ontwikkelde samen met partnerorganisaties de ‘Education Scalability Checklist’ (ESC). Deze praktische tool ondersteunt overheden, donoren en andere onderwijsorganisaties in de schaalvergroting van effectieve onderwijsinitiatieven.

Waarom deze Checklist? En waarvoor wordt het gebruikt?

De deadline voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties nadert snel: 2030 is minder dan 10 jaar van ons verwijderd. En toch staan we nog voor grote uitdagingen wat kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen betreft (SDG 4). Als we een versnelling hoger willen schakelen voor SDG 4, moeten we voorkomen dat elke school, elke leerkracht, elke overheidsdienst… opnieuw “het warm water uitvindt”. Er bestaan namelijk al tal van effectieve, weliswaar lokale, onderwijsinnovaties. De echte uitdaging ligt erin deze op te schalen naar verschillende contexten zonder in te boeten aan effectiviteit.

 

Samen met Brookings Center for Universal Education, Educate!, Management Systems International (MSI), Pratham, en STiR Education ontwikkelde VVOB een Education Scalability Checklist (ESC) voor overheden, donoren en andere organisaties die een onderwijsinnovatie willen opschalen. De ESC is een praktische tool die gebruikers in staat stelt om zo vroeg mogelijk in een proces van schaalvergroting obstakels te identificeren die het succesvol verloop van het proces kunnen bemoeilijken. Zo kunnen gebruikers die moeilijkheden ook planmatig verhelpen of omzeilen.

 

Idealiter wordt de ESC gebruikt in de conceptuele ontwikkelingsfase van een project, en wordt de ESC er dan stelselmatig opnieuw bijgenomen om het proces van schaalvergroting mee te sturen gedurende het projectverloop. De Handleiding ondersteunt het optimale gebruik van de ESC.

 

Voor feedback of meer informatie over de Education Scalability Checklist, kan je ons contacteren via programmedirector@vvob.org.

Bezoek onze Engelstalige website voor meer duiding en correcte citaties: Maximising the impact of innovations with the Education Scalability Checklist. Je vindt er ook een Spaanse en Franse versie terug van de ESC.

VVOB en schaalvergroting

VVOB publiceerde in parallel ook een nieuwe technical brief: Moving education innovations from pilot to scale. Dat is onze 6de publicatie in een langere reeks Putting SDG4 into Practice. In deze technical brief – hier gratis te downloaden – delen we waardevolle lessen en praktische voorbeelden geput uit onze ervaringen in Ecuador, Rwanda, Vietnam en Zambia.