U bent hier

21/02/2012

In het kader van de Ontwikkelingsdebatten organiseren BTC, MO*, VAIS, VLIR-UOS, VVN en VVOB een debat over de politieke economie van ontwikkelingssamenwerking (met Alex Duncan). Dit vindt plaats in Brussel op donderdag 29 maart 2012 om 17u15.

Politieke en economische machtsverhoudingen hebben een doorslaggevende impact op de ontwikkelingskansen van een land en zijn bevolking. Dat is geen nieuws. Zowel nationale als multilaterale donoren maken met grote regelmaat analyses waarin ze de machtsverhoudingen in ontvangende landen in kaart brengen, en niet-gouvernementele organisaties bekijken die realiteit door de ogen van de organisaties waarmee ze samenwerken. Maar zodra het aankomt op daden, lijken we van een andere planeet te komen.

Officiële ontwikkelingshulp houdt dan meestal de schijn hoog dat een combinatie van een neutrale analyse met ethische politiek zal werken, terwijl niet-gouvernementele samenwerking gelooft dat elk compromis op de zuivere morele uitgangspunten neerkomt op een verraad van solidariteit en ontwikkeling.

Enkele donorlanden, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, willen niet langer vertrekken vanuit die normatieve visie op ontwikkelingssamenwerking maar kijken liever naar de reële politieke en economische machtsverhoudingen en hoe ze daarbinnen landen kunnen aanmoedigen om werk te maken van hun ontwikkeling. Dat kan niet zonder de handen vuil te maken aan vaak onfrisse toestanden en regimes, maar als het betere resultaten oplevert voor de miljoenen armen van deze wereld, wat houdt ons dan tegen?

Gastspreker en vermaard onderzoeker Alex Duncan van het Britse The Policy Practice is alvast gewonnen voor deze aanpak en meent te kunnen bewijzen op basis van onderzoek dat het toepassen van politieke-economieanalyse leidt tot betere resultaten in ontwikkelingshulp. Respondenten Paz Guzman (Expert governance, BTC) en Serge Beel (Hoofd Zuiddienst, 11.11.11) geven op hun beurt bemerkingen op de stellingen van de spreker. MO*hoofdredacteur Gie Goris is moderator.

Update 08/03/2012
Alex Duncan schreef zijn visie uit in de MO*paper 'Kan de politiek ontwikkelingssamenwerking redden?' Zijn inleiding zal van deze paper vertrekken. Hij is inmiddels beschikbaar op de MO*-website.