U bent hier

Entrepreneurship to promote agricultural technical schools in the DR Congo
22/12/2011

“Ik ben Daniel Mayala en werk als rondtrekkend inspecteur voor het landbouwonderwijs in de onderwijsprovincie Bas Congo 2. Het stimuleren van het ondernemerschap binnen de landbouwscholen zal volgens mij de scholen een nieuwe dynamiek geven. Het zal de opleiding opnieuw praktijkgericht maken. Met de steun van VVOB zullen de rondtrekkende inspecteurs de schoolhoofden begeleiden om een bedrijfje te leiden op het schoolterrein. De leerkrachten en de leerlingen moeten bij alle fasen van het beheerproces betrokken zijn.

Het ITFAV (Technisch Instituut voor Bosbouw, Landbouw en Dierengeneeskunde) van Kisantu is een van de 31 landbouwscholen waarvan de medewerkers in december 2008 de opleiding over ondernemerschap hebben gevolgd. Deze werd georganiseerd door de inspectiediensten met ondersteuning van VVOB.

Aangezien het ITFAV geen budget had voor deze activiteiten, hielden de leerkrachten en leerlingen een collecte. Ze konden 23 dollar samenbrengen. Met dat bedrag kochten ze zeven lokale kippen en een haan van een veredeld ras. De school had reeds vijf varkens, één oude beer en vier biggen (twee mannetjes en twee vrouwtjes). Ze verkochten de oude beer om werkkapitaal te hebben.

De nieuwe kippen gaven de kwekerijafdeling een aanzienlijke impuls. Ze produceren tien eieren per dag, die de school verkoopt of zelf laat uitbroeden. Zo kan de school ook kuikens, kippen en hanen verkopen.

Ook de varkensafdeling is inmiddels een heel stuk competitiever. Het aantal dieren is uitgebreid naar 23 (jonge en volwassen) varkens. Er is een beperkte boekhouding om de uitgaven en inkomsten in de verschillende productie-eenheden bij te houden, die echter nog wat bijgeschaafd kan worden.

De school speelt tegenwoordig steeds meer een voortrekkersrol binnen de sector en trekt heel wat mensen aan dankzij haar verkoopsactiviteiten en haar radio-uitzendingen. Hierdoor kennen ze zelfs een verdubbeling van hun inschrijvingen in het schooljaar 2010-2011!”