U bent hier

14/12/2009

Op 7 oktober woonde dhr. Im Sethy; minister van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport (MoEYS) van Cambodja; de slotceremonie bij van twee projecten die VVOB Cambodja heeft uitgevoerd sinds 2004 in de provincies Siem Reap, Odtar Meanchey en Kampong Cham. In zijn toespraak sprak de minister zeer lovende woorden uit over de projectresultaten en benadrukte dat de capaciteit die samen met VVOB is opgebouwd in de centra voor lerarenopleiding, een waardevolle aanwinst is voor de onderwijssector in Cambodja.

De Learner Centered Methodology project startte in 2004 en leidde een proces van opbouw van capaciteit op de “Provincial Teacher Training Centers” (PTTC) voor leerkrachten in het basisonderwijs. Dit proces behelsde ook de ontwikkeling en publicatie van handleidingen en andere educatieve hulpmiddelen voor lerarenopleiders onder toezicht van het ministerie. Hoewel slechts drie provincies binnen de oorspronkelijke actieradius vielen, konden toch alle 18 PTTC’s van Cambodja betrokken worden bij de uiteindelijke integratiefase. De minister adviseerde om deze versterkte capaciteit van de lerarenopleiding ook in te zetten voor bijscholing van huidige leerkrachten - een strategie die VVOB onlangs heeft uitgetest in samenwerking met UNICEF.

Het Open Resource Center project is gestart in 2006 aan het PTTC van Siem Reap en bracht lerarenopleiders en leraren in opleiding vaardigheden bij voor de ontwikkeling van multimediale leermiddelen. Het centrum biedt nu ook een breed scala van kant-en-klare digitale bronnen in de Khmer taal om interactieve en studentengeoriënteerde activiteiten in de klas mogelijk te maken. Bovendien is een online platform opgericht om aan lerarenopleiders in heel Cambodja de mogelijkheid te bieden hun leermiddelen uit te wisselen.

Het centrum is onlangs verhuisd naar een ruimer gebouw dat onlangs werd gebouwd door een BTC-project. VVOB heeft er het netwerk en de apparatuur geïnstalleerd, en - nog belangrijker – voorzag educatieve hulpbronnen voor het centrum. Een goed voorbeeld van hoe twee ontwikkelingspartners elkaar kunnen aanvullen en versterken. Na de slotceremonie bezocht de minister het Open Resource Center en sprak zijn waardering uit over de multimediamaterialen en de educatieve portaalsite. Hij prees aan om deze middelen over te nemen en in te zetten op een landelijke schaal, zoals bepaald in de nieuwe ICT-masterplan van MoEYS.

De erkenning van de resultaten van de projecten door het hoogste niveau van het ministerie is het resultaat van het harde werk van de vele mensen die betrokken waren de afgelopen vijf jaar: tal van medewerkers van de overheid, bestuurders, lerarenopleiders en leraren alsook het personeel van het VVOB-project. Met name de projectcoördinatoren Nadia Reynders en Veerle Cnudde, voormalige collega's Nelly Tondeur, Mikis Putseys en Walter Laureys, evenals de Cambodjaanse VVOB-medewerkers Chanroat, Mouly, Ngoun, Socheat, Veasna, Channa en Sokun, hebben in belangrijke mate bijgedragen tot het succes van deze projecten. Mr Leav Ora, directeur van het PTTC Siem Reap, en Jan Geusens, programme manager van VVOB Cambodja, kunnen trots zijn op hun teams en de succesvolle samenwerking.