U bent hier

"Naar rationeler beheer van het onderwijssysteem van de landbouwrichtingen en het basisonderwijs"
20/12/2011

"Ik heet Emmanuel Madilamba Yamba-Yamba en ben Adjunct Inspecteur-Generaal binnen het EPSP (Congolese ministerie voor het Basis-, Secundair en Beroepsonderwijs). Sinds 2008 is het partnerschap met VVOB duidelijk gedefinieerd binnen de diensten van het EPSP. Het gaat over resultaten op het vlak van de inspectie en vorming in het basisonderwijs en in de landbouwopleiding, en van het beheer van de leerprogramma’s en het didactisch materiaal.

De medewerkers die betrokken waren bij de verschillende doelstellingen, legden hun oor te luister bij de verschillende partners. Zo bepaalden ze de speerpunten van hun programma. De partner staat centraal, zowel bij de planning als bij de uitwerking van verschillende modules en de uitvoering van activiteiten.

We merkten al de eerste resultaten toen we de stand van zaken binnen de centrale en provinciale diensten onderzochten en beschreven. Hierdoor konden we mogelijke oplossingen formuleren. Niettemin was het eerste jaar van het programma moeilijk. Maar de planning kwam steeds meer harmonieus op het spoor. Het partnerschap is dan erg effectief gebleken, zowel op het vlak van het medebeheer als van de uitvoering ervan.

De aanwezigheid van VVOB binnen het EPSP, de inspectiediensten in het bijzonder, leidde tot een rationeler beheer van het onderwijssysteem van de landbouwrichtingen en het basisonderwijs. Dit gebeurde onder andere dankzij de modernisering van de systemen, zoals de invoering van de ‘Approche par Compétences’.

Dit partnerschap toont aan hoe een postconflictland uit de onderontwikkeling kan worden gehaald via de modernisering van de landbouw en hoe het tegen het analfabetisme kan strijden door het niveau van het basisonderwijs op te krikken. Het geeft de lokale partners de verantwoordelijkheid om hun lot in handen te nemen binnen een collegiale structuur. Het landbouwonderwijs slaagt erin om er weer bovenop te komen dankzij de steun van VVOB. Daar kan men een voorbeeld aan nemen."