U bent hier

Nieuwe curricula in het technisch landbouwonderwijs in de DR Congo
17/12/2011

In 2008 toonde een studie van DIPROMAD (Direction des Programmes Scolaires et Matériel Didactique) aan dat het curriculum voor landbouwonderwijs verouderd was en lacunes vertoonde. Ook de pedagogische benadering was niet aangepast aan de huidige realiteit.

Uit een analyse van de afgenomen staatsexamens tussen 2005 en 2008 bleek dat van de tien richtingen enkel de opties Algemene Landbouw, Dierkunde en Voeding niet aan het verdwijnen waren. Nochtans spelen sommige andere een belangrijke rol in de ontwikkeling van het land, denk maar aan Visvangst, Bosbouw en Landbouwindustrieën.

Begin 2009 organiseerde het ministerie van Onderwijs samen met VVOB een workshop waarin experten adviseerden om het aantal opties te beperken tot zes. Belangrijke inhoud van andere opties zou worden opgenomen in deze hergroepering. De Minister van Onderwijs stemde toe en vroeg de partners, VVOB in het bijzonder, om de aanbevelingen te helpen uitvoeren. Bovendien wilde de Minister de zes nieuwe curricula voor de scholen al gelanceerd zien in september 2010.

Dat gaf DIPROMAD, samen met VVOB, minder dan een jaar om de curricula niet enkel een nieuwe inhoud te geven, maar ook een nieuwe benadering te introduceren: ‘Approche par Compétences’ (APC). Workshops daarvoor vonden plaats van juni 2009 tot maart 2010, onder leiding van het ministerie van Onderwijs, met steun van het ministerie van Landbouw, en met de hulp van Congolese onderwijsdeskundigen, die op deze manier vanuit de praktijk ook hun eigen vaardigheden in het domein van APC aanscherpten.

De leerplannen zijn nu geïntroduceerd in de 1250 scholen en bij de inspectie, ondersteund door VVOB. Er zijn bovendien jaarlijkse trainingen voor de leerkrachten, waarbij ook Hogeschool Gent een belangrijke rol speelt. De partner waardeert dit onderdeel van het VVOB-programma sterk. Iedereen die erbij betrokken is, leert ervan én het heeft een nationale impact.

Nicolas Bosscher
Coördinator Landbouwonderwijsprogramma
VVOB DR Congo

Michel Triest
Programme Manager
VVOB DR Congo