U bent hier

Over stagiaires en vrijwilligers: 'Cambodja, het vervolg'
15/06/2013

Griet Vandeburie studeerde Leerkracht Secundair Onderwijs Biologie en Natuurkunde aan Arteveldehogeschool. Tussen februari en mei 2012 liep ze stage bij het SEAL-programma van VVOB Cambodja. In januari 2013 keerde ze terug als vrijwilliger voor zes maanden. Nu gaat ze voor een Master in Onderwijs, en richt ze zich op een loopbaan in de ontwikkelingssamenwerking. Hier haar verhaal van werken als vrijwilliger bij VVOB Cambodja.

Mei 2012, Phnom Penh, Cambodja
Na een prachtige en zeer interessante stage bij VVOB Cambodja wil ik zeker terugkomen. Ik weet dat ze me niet als een vaste medewerker in dienst kunnen nemen, maar misschien is er een mogelijkheid om terug te komen als vrijwilliger. Ik pak al mijn moed bij elkaar en vraag Programme Manager Jan Geusens of dat een optie is. Jan kan niet onmiddellijk een antwoord geven, maar hij stelt mijn verzoek voor aan het hoofdkantoor en bespreekt met de collega's van VVOB Cambodja voor welke taken ze me zouden kunnen inzetten.

Ondertussen moet ik - helaas - Cambodja verlaten. Ik keer terug naar Arteveldehogeschool en studeer af. Het duurt even om me terug aan te passen aan België. Vooral omdat ik veel nadenk over mijn verzoek tot vrijwilligerswerk en over het feit dat ik misschien terug kan gaan.

Juli 2012, Zwevegem
Na een paar weken krijg ik een e-mail die me vertelt dat het mogelijk is om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij VVOB Cambodja. Ik hoef niet lang na te denken over wat ik Jan zal antwoorden!

Het antwoord dat ik een paar dagen later krijg: "Hallo Griet, dat is heel goed nieuws! We kijken ernaar uit je (voor de tweede keer) te mogen verwelkomen in Cambodja en met je samen te werken."

Het is duidelijk: ik ga terug naar Cambodja!

September 2012, Gent
Na mijn stage in Cambodja en het besluit dat ik terug zal gaan als vrijwilliger voor VVOB, weet ik in dat ik me in de ontwikkelingssamenwerking wil blijven inzetten. Hiertoe zou een masterdiploma erg nuttig zijn. Dus ik besluit om een masteropleiding Onderwijs aan te vatten aan de Universiteit van Gent. Slechts voor een semester dit jaar, want ik ga terug naar Cambodja eind januari, onmiddellijk na de examens (dus soms is het een beetje moeilijk om mijn gedachten bij de opleiding te houden)!

November 2012, Brussel
In november ga ik langs op het hoofdkantoor van VVOB in Brussel. Ik geef een presentatie over mijn stage voor alle VVOB-personeel in Brussel. Ik ben een beetje nerveus, maar het gaat vrij goed, denk ik.
Diezelfde maand volg ik de Algemene Informatiecyclus van BTC. Vier zeer interessante en leuke weekends, gevolgd door een moeilijk examen... waarvoor ik gelukkig slaag.

Januari 2013, Zwevegem
Mijn vertrek naar Cambodja komt dichter en dichter. Ik krijg een duidelijke omschrijving van de taken die ik zal opnemen. Mijn belangrijkste taak is het toezicht, de begeleiding en de evaluatie van vier nieuwe studenten van Arteveldehogeschool die dit schooljaar stage zullen lopen bij VVOB Cambodja. Ik zal ook zorgen voor logistieke en inhoudelijke ondersteuning tijdens workshops.

Januari 2013, Bangkok, Thailand
Vier lachende gezichten wachten mij op in de luchthaven van Bangkok. Het is leuk om de Artevelde-studenten te zien. Na een reis van meer dan 15 uur (gelukkig heb ik goed gezelschap - een goed begin om elkaar te leren kennen) komen we uiteindelijk samen aan in Phnom Penh. De volgende ochtend ontmoeten we het VVOB-personeel. Het is geweldig voor mij om iedereen terug te zien! En de studenten kunnen eindelijk een gezicht plakken op de namen van de mensen waarover ze al veel hadden gehoord en waarmee ze al een paar maanden aan het e-mailen waren. Ze zijn allemaal erg positief over de VVOB-staf.

Februari 2013, Phnom Penh, Cambodja
Na een korte week in Phnom Penh is het tijd om de studenten te 'droppen' in de stad waar ze de komende drie maanden zullen werken. Nathan en Marieke gaan naar Kampong Cham en Michiel en Simon gaan naar Battambang. Ik heb er een goed gevoel bij. Ze zullen hun plan wel trekken!

Als ik ze een paar weken later terug bezoek, hebben ze al een mooi huis gevonden, de regio verkend, hun eerste lessen aan het Regionaal Centrum voor Lerarenopleiding gegeven... Ze hebben hun best gedaan om zich te installeren en voelen zich thuis.

Maart 2013, Battambang - Kampong Cham
Enthousiast, gemotiveerd en goed gekleed! Stuk voor stuk geven ze zeer goede lessen. Elk op zijn/haar eigen manier. Het is verbazingwekkend om hen te zien groeien, om hen te horen reflecteren over hun eigen lessen, om te zien hoe zij omgaan met feedback, hoe zij hun lessen aanpassen aan de commentaar en de tips die ze krijgen... Ik denk dat ze veel hebben geleerd, maar ik moet toegeven dat ik ook veel heb geleerd! Ik had nooit gedacht dat de rol van begeleider soms zo moeilijk kan zijn.

In maart hebben we ook trainingen rond studentgeorienteerde benaderingen. Tijdens deze trainingen is er altijd wel iets dat ik kan doen of waarmee ik kan helpen. Het enige probleem is de taalbarrière. Er zijn zaken waarbij alleen het lokale personeel kan helpen. Dus soms moet ik een beetje onderzoeken waar ik kan helpen en waar niet.

April 2013, Phnom Penh
Experimentdozen, experimentdozen en nog experimentdozen. Ik kan het woord
bijna niet meer horen...

Stagiaires Marieke, Nathan, Simon, Michiel en ik krijgen de opdracht om experimentdozen te ontwikkelen voor vier wetenschapsvakken: Biologie, Scheikunde, Aardrijkskunde en Natuurkunde. Deze dozen zijn bestemd voor de 39 praktijkscholen waarmee de Regionale Centra voor Lerarenopleiding samenwerken. Ik krijg de eindverantwoordelijkheid van deze opdracht. Zonder de organisatievaardigheden, het kritische denken, het discussietalent, de onderhandelingsvaardigheden en veel meer andere nuttige vaardigheden van de studenten zouden we nooit in staat zijn geweest om zo'n mooi product af te leveren! Al zeg ik het zelf, we kunnen trots zijn op ons werk.

Mei 2013, Phnom Penh
Nog twee weken en 'mijn kinderen' gaan terug naar België. Ik weet al dat ik ze ga missen. Deze twee weken zijn erg druk voor mij. Ik moet ervoor zorgen dat al hun evaluatieformulieren, lesobservatieformulieren en andere Artevelde-formulieren ingevuld zijn en dat is niet iets dat je doet met een vingerknip. Het kost meer tijd dan ik had verwacht, maar nogmaals, ik leer er ook veel uit.

Op 9 mei organiseren we een kleine afscheidsdrink voor de studenten. Ze hebben het verdiend! Ze hebben een zeer goede stage volbracht bij VVOB. Het was een genoegen en zeer leerzaam voor mij om ze te zien groeien. Ik denk dat ik me gelukkige mag prijzen met de kans om deze vier studenten op te volgen!

In de tweede helft van mei heb ik de gelegenheid om teamvergaderingen bij te wonen. Het is heel interessant voor mij. Onder andere de uitwerking van het nieuwe programma komt aan bod. Ik leer veel tijdens deze bijeenkomsten en ik ben dan ook erg blij dat ik kan aansluiten.

Eind mei hebben we een tweedaagse 'gender'-training. Dit is een geweldige kans om meer te leren over 'gender', 'gender mainstreaming', 'gender' bij VVOB, 'gender' in het nieuwe programma, enz. De sfeer tijdens de training is erg goed. Dat maakt het nog beter!

Juni 2013, Phnom Penh
Op papier zit mijn vrijwilligerswerk erop op 7 juni... Zoals gezegd, op papier! Omdat er nog enkele lopende taken zijn en dingen waarbij ik kan helpen, ben ik blij om mijn opdracht nog twee weken te kunnen verlengen. Dus dat betekent dat mijn vrijwilligerswerk stopt op 21 juni. Maar ik weet zeker dat, zolang ik nog in Cambodja toef (dat is tot eind juli), ik in en uit het kantoor zal wandelen!

Griet Vandeburie,
Vrijwilliger bij VVOB Cambodja

Toegevoegde waarde voor jezelf?
"Dit vrijwilligerswerk is een geweldige kans voor mij om VVOB Cambodja beter te leren kennen en ook VVOB in het algemeen. Ik maak deel uit van het team, ik ben betrokken bij veel activiteiten, ik leer veel over ontwikkelingssamenwerking... Ik denk en hoop dat deze ervaring een opstapje is naar een carrière in deze sector. Ik weet dat ik nog jong ben, maar elke ervaring telt.

Tijdens dit vrijwilligerswerk ben ik erg goed behandeld. Ik heb nooit het gevoel gehad een ‘outgrown kid’ (zoals mijn Cambodjaanse collega’s het zouden noemen) te zijn. Soms zou enige financiële steun erg goed zijn geweest, maar ik wist van tevoren dat die er niet is. Maar voor de rest ben ik positief over mijn vrijwilligerswerk. Als ik kan, of als er een mogelijkheid is, zou ik het onmiddellijk opnieuw doen. Ik beveel het warm aan!"

Toegevoegde waarde voor VVOB?
"De mensen van het VVOB-team in Cambodja halen verschillende keren aan dat ze echt dankbaar zijn voor wat ik hier doe. Met name de opvolging van de studenten, de bezoeken die ik doe en het beheer van de ontwikkeling van de experimentdozen is een enorme aanwinst voor hen. Dit alles is natuurlijk leuk om te horen. Dus ik denk dat ik de waarde van mijn vrijwilligerswerk hier bij VVOB Cambodja vrij hoog mag inschatten.

Ik denk dat het goed zou zijn als VVOB dit soort vrijwilligerswerk meer zou bevorderen. Stages zijn erg goed en leerzaam, en voor sommige mensen (mezelf bijvoorbeeld) kunnen ze een 'trigger' zijn om te werken in de ontwikkelingssamenwerking. Maar ik denk dat vrijwilligerswerk een grotere waarde heeft dan stages: je bent meer betrokken bij hoe de organisatie werkt, wat er gebeurt in het team, waar de problemen liggen... Je krijgt een beter algemeen zicht op ontwikkelingssamenwerking en op de organisatie."