U bent hier

31/12/2009

Ik ben Rachael Ameyo Were, Healthy Learning Officer. Ik werk bijna anderhalf jaar voor VVOB in Kenia. Sinds ik er begon, heb ik met mensen gewerkt op drie niveaus: met het personeel op het hoofdkantoor van het Ministerie van Onderwijs (het macro- of beleidsniveau), met ambtenaren in de districten (het tussenniveau) en met leerkrachten en ouders van leerlingen van basisscholen (het lokaal niveau). De regelmatige interactie tussen al deze mensen is echt een interessant onderdeel van het programma Gezond Leren. Het promoot leren over gezondheid, water en sanitaire voorzieningen, milieu, landbouw en vele andere onderwerpen die ons leven beïnvloeden. We creëren kansen voor de schoolgaande jeugd en de gemeenschappen die betrokken zijn bij de school om gezond op te groeien en een productief lid te zijn van de samenleving. Elke groep heeft iets te bieden en men houdt hiermee rekening op de andere niveaus. Zo kijken we naar wat we doen vanuit verschillende perspectieven.

Het is zeer motiverend wanneer ik, bijvoorbeeld, zie hoe een lid van een schoolcomité erg levendig verteld over wat de school heeft bereikt, wat dat ook is: een meer voedzame lunch met groenten uit de schooltuin, de invoering van ‘lekkende emmers’ om de handen te wassen, het fokken van kippen voor extra inkomsten, het schilderen van een bericht over gezondheid op een muur... Dit alles stimuleert het programma vanuit de basis. En het is nog meer bemoedigend dat zelfs in tijden van tegenspoed; zoals de grote droogte van 2009, die het grootste deel van de oogst in de schooltuinen deed mislukken; de leerlingen, leerkrachten en ouders niet opgeven. Ze blijven zich inzetten en proberen opnieuw om hun doel te bereiken.

Persoonlijk ben ik het afgelopen jaar erg gegroeid. Ik werk met zo veel verschillende - en gemotiveerde - mensen. Wat we doen, maakt een verschil, daar ben ik van overtuigd. Het programma daagt me uit om meer multidisciplinair te worden, om te leren over de gebieden die buiten mijn specialisatie in sociale wetenschappen en internationale relaties liggen.

De schoonheid van VVOB is haar ‘kleinheid’. Als individu kan je een merkbare bijdrage leveren. Er is weinig bureaucratie, beslissingen worden snel gemaakt. En ik hou van de aandacht die men heeft voor de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. Het heeft mij al sterk vooruitgeholpen!