U bent hier

10/05/2007

Het is vandaag - dag op dag - 25 jaar geleden dat VVOB is opgericht als Vlaamse vereniging die bruggen bouwt tussen Noord en Zuid via onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Op 10 mei 1982 zag de Vlaamse Vereniging voor Opleidingsprogramma’s in het Buitenland het levenslicht als vzw en zond in eerste instantie leerkrachten uit om les te gaan geven in de partnerlanden. Sindsdien is er veel veranderd: in de keuze van onze partnerlanden verschoof er heel wat, maar ook het profiel van onze medewerkers en de aard van onze samenwerking veranderde. In plaats van de lokale leerkrachten te vervangen, werkt VVOB (nu: Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand) in een projectwerking waarbij de coöperant een technische assistentie verleent aan de plaatselijke partner, waarbij we begrippen als eigenaarschap en partnerschap hoog in het vaandel voeren.

Ik ben dan ook trots te mogen stellen dat VVOB nog steeds een jonge en dynamische organisatie is, die erin slaagt om op een relevante wijze in te spelen op nationale en internationale tendensen. En ik vind dat we hiermee een goede basis hebben voor de volgende 25 jaar. In dat opzicht ben ik er zeker van dat we ook de huidige uitdaging van het nieuwe meerjarenprogramma (2008-2013) op te stellen tot een goed einde zullen brengen.

Een kwarteeuw vieren is een speciale gelegenheid. En ook al ligt het zwaartepunt van de activiteiten rond deze verjaardag in het najaar, toch wil ik ieder van jullie op deze heuglijke dag van harte proficiat wensen. Het is mede dankzij jullie – coöperanten, vertegenwoordigers, partnerorganisaties, medewerkers op het secretariaat en leden van de raad van bestuur – dat we deze verjaardag kunnen vieren. Naast gelukwensen is hier dan ook een welgemeende bedanking op zijn plaats. Ik ben ervan overtuigd dat we ook de volgende 25 jaar een zinvolle bijdrage kunnen leveren in het opbouwen van een duurzame wereld met gelijke kansen tot individuele en collectieve ontplooiing voor iedereen.